EU skärper tonen ytterligare mot Eritrea och kräver att Dawit Isaak släpps fri

I torsdags (20 mars 2016) antog EU-parlamentet en resolution som kräver att Dawit Isaak släpps fri tillsammans med övriga politiska fångar i Eritrea.

Det är efter påtryckningar från svenska parlamentariker som Isaak nu nämns vid namn i den långtgående resolutionen. 

Kravet på hans frigivning är en del av en större resolution där EU-staterna ställer en rad krav på Eritrea när det gäller mänskliga rättigheter och den totala avsaknaden av rättssäkerhet och pressfrihet, som det heter i resolutionen.

Unionen kräver samtidigt att Eritrea ansluter sig till FN:s konvention mot tortyr och omänsklig behandling. Sker ingen förbättring kommer en del av dagens biståndspengar inte att betalas ut.

-Detta är stort. Nu är det inte ett land utan en hel Europeisk Union som trycker på för Dawit Isaaks frigivning, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federly, C, till Expressen. Och hans socialdemokratiska parlamentarikerkollega i Bryssel - Marita Ulvskog - är inne på samma linje.

-Dawit Isaak har redan förlorat över 14 år av sitt liv. Låt honom inte förlora ännu fler, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".