ÖIS spelar för Dawit
Öis spelar för Dawit
Dawit fängslad i exakt 16 år!

På tisdag spelar Örgryte Fotboll för Dawit

I morgon, lördagen den 23 september 2017, är det exakt 16 år sedan Dawit Isaak fängslades. I samband med matchen mot Trelleborg uppmärksammar ÖIS hans fall. Och hoppas att hans tomma stol på den läktare på Gamla Ullevi, som fått hans namn, snart ska fyllas.

Så här skriver klubben inför matchen på tisdag (26/9 kl 19):

I samband med matchen uppmärksammar vi kampen för Dawit Isaaks frigivande.

Det är snart sexton år sedan, 23/9, som journalisten Dawit Isaak greps och fängslades i Eritrea. Dawit Isaak är svensk medborgare och har aldrig fått någon rättegång, han sitter fängslad utan dom. Den eritreanska regimen bär det tunga ansvaret att ha frihetsberövat en man som värnat det fria ordet, som stått upp för grundläggande demokratiska principer. Dawit är skild från sina barn, sin släkt och sina vänner på orättfärdiga grunder. Den diplomati som Sverige använt som metod har bevisligen inte fungerat alls. Sexton år är inget annat än en skam. En enad presskår är ense: Dawit Isaak måste släppas fri.

Egen läktare

Örgryte Fotboll har i många år stöttat kampen för Dawits frigivande och samarbetat med organisationen Free Dawit. Som en symbolisk handling har vi namngett Press- och Hedersläktaren efter honom och på denna läktare har en stol stått tom sedan dess. Det är hans plats, den har hans stol och vi i ÖIS Fotboll längtar efter att få välkomna Dawit Isaak hit till Gamla Ullevi.

På tisdag spelar vi för tre poäng och för familjen Isaak. På tisdag sjunger vi ”Sång till Friheten” och vi sjunger den för Dawit.

(Text: ÖIS Fotboll, Pontus Forslund)

ÖIS A-trupp 2001 med

Kampen går som sagt vidare, både för ÖIS i Superettan och för att få Dawit Isaak frigiven.

Tisdagens match kombinerar dessa två. När ÖIS marscherar ut på Gamla Ullevis gräsmatta för line-up så gör man det som vanligt till Björn Afzelius "Sång till friheten". En sådan här gång betyder den sången mer än vanligt. Vi tror att Björn sitter i sin himmel och är väldigt stolt över det ÖIS och våra supportrarna gör i kampen för Dawit. Så slut upp på Gamla Ullevi på fredag och sjung för ÖIS och Dawit.

Hjälp till att sprida budskapet - Ladda hem matchannonser

ÖIS A-TRUPP 2001
Vi är mycket glada att kunna meddela att några av spelarna och tränarna från 2001 kommer finnas på plats vid tisdagens match.

-------------–

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Precis innan Dawit fängslades fick president Isayas Afeworki ta emot mycket kritik för hur han styrde landet. I skuggan av terrorattacken i USA i september 2001 passade regimen på att fängsla kritikerna och stänga all oberoende press. 11 politiker och 10 journalister fängslades, däribland Dawit Isaak. Sedan dess sitter Dawit fängslad utan rättegång och utan kontakt med omvärlden.

Genom Dawits bror, Esayas Isak, tog ÖIS 2004 kontakt med Publicistklubben och föreningen Free Dawit, som jobbar för att frige Dawit. ÖIS och dess supportrar blev direkt väldigt engagerade i frågan och har sedan dess kämpat tillsammans med Free Dawit för att frige Dawit.

Än idag, efter 16 år, är Dawit Isaak fängslad utan en rättegång.

Han är ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull.


Kom och stötta laget mot 3 poäng samt kampen för att Dawit ska bli fri. FREE DAWIT!

Vad: ÖIS – Trelleborgs FF
När: 26 september 19.00
Var: Gamla Ullevi

Frågor kring utskicket, evenemanget eller om biljetter till matchen ställs till Björn Nilsson 0733-47 22 47

VI SES PÅ TISDAG!
/ÖIS FOTBOLL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".