En av de sista bilderna på Dawit Isaak. Fotografen Kalle Assbring, vars liv också präglats av Eritreas självständighetskamp, är med på bilden.
En av de sista bilderna på Dawit Isaak. Fotografen Kalle Assbring, vars liv också präglats av Eritreas självständighetskamp, är med på bilden.
Inget Sacharov-pris, men...

Medierna får inte glömma Dawit!

Tyvärr – Dawit Isaak kunde inte heller fira sin 53:e födelsedag i frihet. Och det blev inget Sacharov-pris.

Men det är livsviktigt att hans fall inte glöms bort av medierna, trots att det nu gått över 16 år sedan han fängslades.

”Svenske journalisten Dawit Isaak sitter fången i Eritrea sedan ett och ett halvt år. I medierna är det knäpptyst. Svenske fången i Guantanamo på Kuba får desto mer uppmärksamhet. Varför mäter medierna likartade fall med helt olika mått?” 

Det var frågan i mediemagasinet Vår grundade mening den 7 mars 2003 i P1. Det var också första gången fallet Dawit Isaak togs upp i Sveriges Radio. I programmet medverkade ledarskribenten Åke Wredén, Erik Jenniche från liberala tankesmedjan SILC, ambassadör Folke Lövgren och Annika Flensburg från Amnesty.

Dröjde innan riksmedierna vaknade

Det dröjde något år till innan riksmedierna i övrigt vaknade och började uppmärksamma fallet Dawit på allvar. Men efter programmet i mars 2003 nämnde vi i varje program, och senare i Publicerat i P1, att han fortfarande satt fängslad. Och försökte och försöker numera följa hans öde i den här sajten på Sveriges Radios webb – och i etern.

Men ingen kunde 2003 ana att Dawit Isaak fortfarande 2017 skulle sitta inspärrad i Eritrea, nu över 16 år utan rättegång och dom. Igår, den 27 oktober fyllde Dawit Isaak 53 år. Fortfarande inspärrad i det beryktade Eira Eiro-fängelset utanför huvudstaden Asmara. Fängslad för att han var med och gav ut en tidning.

Medierna nu uppgivna

Idag vet de flesta i Sverige att den svenske medborgaren och journalisten fortfarande sitter fången i Eritrea. Tyvärr verkar de flesta medier uppgivna och uppmärksammar inte hans fall lika mycket längre.

Det stora undantaget är Expressen som oförtrutet följer allt som kan kopplas till Dawits öde. (Se länk till ny utmärkt sammanfattning av hans fall härintill).

Kämpar gör också stödkommittén Free Dawit och Reportrar utan gränser. Den senare organisationen via journalisten Björn Tunbäck ihop med några jurister i Afrikanska kommissionen för mänskliga- och folkens rättigheter, som också kräver att Dawit släpps fri. Precis som en del andra ”rättighetsorganisationer” i Afrika. (Se länk till artikel i DN av Björn Tunbäck den 27/10). Kurdo Baksi är en annan som försöker hålla Dawits fall vid liv.

Stelbent diktator

De svenska EU-parlamentarikerna försökte dessutom få EU att ge Dawit Isaak årets Sacharov-pris. Han var bland de tre nominerade i slutomgången, men priset gick i onsdags till oppositionen i Venezuela.

Det är fortfarande ytterst viktigt att Dawit Isaaks fall inte glöms bort, trots att man kan tycka att ingenting, inga protester tycks rubba diktatorn Isayas Afewerki och hans regims inställning.

Får inte ge upp!

Dawits familj, inte minst brodern Esayas och dottern Betlehem, har naturligtvis kämpat hårt i alla år för att få återse sin bror/pappa.  Men det är vi i medierna som har ett stort ansvar för att Dawit inte glöms bort.

Vi får inte ge upp! Fortsatt uppmärksamhet i medierna är livsviktig, det har andra släppta samvetsfångar vittnat om. Och när Dawit Isaak var fri ett par dagar 2005, sa han i telefon till sin bror att han visste om och kände stort stöd av att hans fall uppmärksammades i radio. 

Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista