Setit- den tidning Dawit Isaak var med och gav ut 2001- och nu är fängslad på 17:e året för. Utan åtal och rättegång
Setit- den tidning Dawit Isaak var med och gav ut 2001- och nu är fängslad på 17:e året för. Utan åtal och rättegång Foto: Reportrar utan gränser
Pressfrihetens dag:

Sluta tassa för Eritreas diktator!

Vid en manifestation utanför Kinas ambassad på pressfrihetens dag den 3 maj protesterade flera mot att förläggaren Gui Minhai inte har släppts ur kinesiskt förvar.

Men även att Dawit Isaak sitter inspärrad i Eritrea på 17:e året togs upp. Dawit som för ett år sedan inte kunde hämta Unescos pressfrihetspris, fängslad som han är för att han var med och gav ut tidningen Setit.

Och i en debattartikel i Expressen krävde Journalistens chefredaktör Helena Giertta och debattören Kurdo Baksi att utrikesminister Margot Wallström slutar ”tassa för Eritreas diktator”!

Expressen och Pressbyrån, som tog halva priset för tidningsköp under pressfrihetens dag, delade ut färdigadresserade vykort som gick att skicka till Eritreas och Kinas ambassader.
 
Giertta/Baksi visade i sin debattartikel dessutom upp en lista som visar Sveriges vekhet inför Eritreas diktator Esayas Afewerkis regim:
 
Ingen eritreansk diplomat har utvisats

Ingen av alla eritreanska ministrar som besökt Sverige har förhörts av svensk polis om Dawit Isaaks öde

De svenska regeringarna har accepterat den tvåprocentiga ”tvångskatten”, som Eritreas ambassad räknar ut via skatteverket

Sverige fortsätter att ge bistånd till Eritrea via EU

Sverige ger ekonomiskt bistånd till en eritreansk kyrka som bedriver propaganda för den eritreanska regimen
 
Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista