Björn Tunbäck från RUG berättar om fallet Dawit Isaak vid mötet i Accra. Vid hans sida Victor Dankwa från FN:s speciella undersökningskommission om Eritrea
1 av 2
Björn Tunbäck från RUG berättar om fallet Dawit Isaak vid mötet i Accra. Vid hans sida Victor Dankwa från FN:s speciella undersökningskommission om Eritrea Foto: Reportrar utan gränser
Setits dåvarande chefredaktör Aaron Berhane visar upp tidningslägg från Setit. Och vädjar om att Dawit Isaak ska släppas fri!
2 av 2
Setits dåvarande chefredaktör Aaron Berhane visar upp tidningslägg från Setit. Och vädjar om att Dawit Isaak ska släppas fri! Foto: Reportrar utan gränser
"Hopp" översatt till engelska och franska:

Dawits bok populär vid Accra-möte

Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser (RUG) var med och spred Dawit Isaaks bok ”Hopp” och skapade intresse för Dawits fall, när Unesco delade sitt pressfrihetspris till den egyptiske fotografen Mahmoud Abu Zeid. Detta vid ett möte i Accra i Ghana samtidigt som pressfrihetens dag uppmärksammades över delar av världen.
 
Dawit Isaaks bok nu är översatt till både engelska och franska. Något RUG och Svenska Pen har fixat. Och de översatta böckerna verkar snabbt ha tagit slut, vilket tyder på ett stort intresse bland de afrikanska deltagarna i mötet.

Dawit Isaaks bok skrevs ursprungligen på tigrinja, och översattes för länge sedan till svenska. Boken innehåller bland annat en pjäs, flera journalistiska texter och en kärleksberättelse.

Kärleksberättelsen handlar om ett ungt par som har problem med familjen och släktens traditioner, men de kämpar på. Något som också visar att regimen indirekt var på kant med sina medborgare redan när berättelsen skrevs.


Chefredaktören lyckades fly 

Med vid mötet i Accra var bland andra tidningen Setits chefredaktör Aaron Berhane. Setit var den tidning Dawit Isaak var med och gav ut och som han därför fängslades för tillsammans med andra journalister och författare. Berhane hann dock fly till Kanada, där han idag är medlem i kanadensiska PEN.
 
Vid mötet visade han bland annat upp den upplaga av Setit från 2001 där det publicerades det öppna brev där 15 politiska ledare, inklusive ministrar och vice presidenten skrev att de ville att den demokratiska processen skulle skyndas på, att ledarna höll sina löften.

Alla fängslades

Tre månader senare arresterades de och den oberoende pressen förbjöds. Och förbjuden är den fortfarande.
 
Minst elva journalister – bland dem Dawit Isaak – fängslades. Även det ett flagrant brott mot de mänskliga rättigheterna. Ingen har fått något åtal eller rättegång. Vi vet idag inte ens vilka som fortfarande lever, även om allt tyder på att Dawit Isaak fortfarande är i livet. Ingen har fått träffa fångarna, men Dawit tros sitta i en cell på tre gånger tre meter i det beryktade Eiraeiro-fängelset utanför huvudstaden Asmara.
 

Hävdade att rättegång var nära


Detta trots att Eritreas utrikesminister Osam Saleh för snart två år sedan förklarade att Dawit Isaak snart skulle ställas inför rätta. Den utsagan visar sig vara av noll och intet värde.
 
Det har sedan länge behövts skarpare fördömanden från svenskt håll mot hur Eritrea behandlar det svenske medborgaren Dawit Isaak! Och hans medfångar.
 
Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".