Exakt 18 år sedan Dawit Isaak fängslades:

Hög tid att skrota Sveriges tysta diplomati!

Idag är det exakt 18 år sedan Dawit Isaak och hans journalistkollegor fängslades.

Verkligen hög tid att Sverige överger den tysta, allt mjukare diplomatin! Snart är det för sent.

Det var på morgonen den 23 september 2001, för exakt 18 år sedan idag, två män från regimen i Eritrea knackade på dörren till familjen Isaaks hus i Asmara. De två fick komma in och bjöds på frukost innan de förde bort Dawit Isaak. Han hade nämligen haft fräckheten att utnyttja sin, som han trodde, yttrandefrihet genom att skriva i och redigera tidningen Setit.

VEDERVÄRDIGA FÖRHÅLLANDEN  
Sedan dess har han suttit inspärrad under vedervärdiga förhållanden utan åtal, rättegång eller dom. Detta om man undantar en dag 2005 då han plötsligt släpptes. Dagen därpå greps han igen, troligen för att det blev så stor uppståndelse i omvärlden kring att han släppts.

Efter detta har alla som försökt få kontakt med honom misslyckats. Troligen sitter han i Eiraeiro-fängelset utanför huvudstaden Asmara. Men ingen vet säkert var han finns eller hur man mår. Eller ens om han lever.

MÅNGA FÄNGSLADES 
Detsamma gäller de samtidigt fängslade journalistkollegorna och de politiker som fängslades några dagar tidigare, allt medan världens blickar riktades mot 9/11 i USA.

Några av de gripna vet man har dött i fångenskap, men troligen lever Dawit Isaak. Det är det alla som kämpar för hans sak hoppas och tror.

ÄNNU MJUKARE LINJE 
Men trots att Dawit Isaak är svensk medborgare – han har dubbelt medborgarskap – och det nu gått 18 år fortsätter den svenska regeringen med sin tysta diplomati.

På UD har man till och med sedan några år infört en mjukare linje som man tror ska förbättra relationerna med Eritrea. Man söker mer samarbete med landet. Och tror dessutom att regimen på sikt ska påverkas mer av att Sverige var drivande i säkerhetsrådet när FN:s sanktioner mot Eritrea skrotades förra hösten.

BETRAKTAS SOM FÖRRÄDARE 
Problemet är bara att Eritreas president och diktator Isaias Afewerki inte bryr sig ett dyft om detta. Så länge han sitter vid makten kommer Dawit Isaak och hans medfångar att betraktas som förrädare, fiender till nationen. Det är de enda svar som ges när regimen får frågor om Dawit.

FÖRNYAT HOPP GRUSADES 
För drygt ett år sedan var förhoppningarna stora att freden mellan Etiopien och Eritrea skulle göra att de politiska fångarna släpptes, inte bara i Etiopien, utan även i Eritrea. Men i Eritrea har inget förändrats när det gäller de mänskliga rättigheterna. Inte heller när det gäller den nära nog livslånga militärtjänsten, som fortfarande gör att tusentals unga eritreaner flyr sitt land.

BROTT MOT HELA SVERIGE 
Den tysta, numera ännu mjukare, svenska diplomatin som UD praktiserar har inte gett något som helst resultat. Det är verkligen hög tid att regeringen ser till så att Eritrea ställs till svars för sin kriminella behandling av en svensk medborgare!

Hög tid att tala om för Afewerki att hans angrepp på de mänskliga rättigheterna är ett brott inte enbart mot Dawit Isaak utan ett brott riktat mot hela Sverige!


Åke Pettersson

Läs även ett par andra artiklar från idag när det gått 18 sedan Dawit fängslades i länkar här intill!