Maarit Kemi. Foto: Hannele Kenttä
Maarit Kemi. Foto: Hannele Kenttä
Arjen sankari -ehdokas/Nominerad till årets Vardagshjälte

Maarit Kemi, Meän kulttuurikehdon perustaja, Kalix/Kainuu

Me ei tunneta saan EI
0:30 min

Maarit Kemi on Meän Kulttuurikehdon selkäranka, med sin positiva glöd och sin "kaikki on maholista" anda, håller hon medlemmar i föreningen Meän Vår Kulturvagga i ett ständigt kreativt läge.

Arjen sankari -ehdokas/Nominerad till årets Vardagshjälte

Maarit Kemi: Meän kulttuurikehdon perustaja, Kainuu / grundare till Vår Kulturvagga i Kalix

Maarit Kemi on kuin jäänmurtaja, jonka loputon myönteisyys ja peräksiantamattomuus ovat särkeneet kaiken mahdollisen vastarinnan. Hän on yksi Meän kulttuurikehto -yhdistyksen peruspilareista ja perustajista.

Me olemme uusiutuvia ja meillä ei ole sanaa "Ei, ei se kannata". Jos jokin ei onnistu niin, sitten mietitään, mikä meni pieleen ja tehdään uudestaan ja paremmin.

Maarit on Arjen sankari -ehdokas, jonka "kaikki on mahdollista" -asennetta kiitellään laidasta toiseen.

Sagt om Maarit Kemi:

Maarit Kemi har genom sitt driv varit huvudpersonen i skapandet av Meän Kulttuurikehto/ Vår Kulturvagga i Kalix. Med sin positiva glöd och sin "kaikki on maholista" anda, håller hon oss andra i ett ständigt kreativt läge. Tack vare henne stärks den finska och tornedalska kultur- och språkidentiteten hos alla som deltar i föreningens verksamhet. Hon är ryggraden som gör det möjligt för resten av föreningskroppen att fungera i harmoni. Föreningen som inte ens varit verksam i tre år, har redan närmare 90 medlemmar, har verksamhet minst fem dagar i veckan, anordnar sommarläger som ger barn och vuxna i hela Nordkalottområdet en möjlighet att tillsammans lära och inspirera till användningen och revitaliseringen av språken kveenska, meänkieli och finska. Maarit är den som genom sitt engagemang gör detta möjligt.

Maarit är en absolut viktig nyckelperson i våran förening som heter Meän kulttuurikehto - vår kulturvagga där hon är ordförande. Hon lägger så mycket av sin själ på den här verksamheten. En motor som håller igång! Jag brukar säga att vi har flera små motorer, men jag anser att hon är något större motor :-). Hon ser till att både finsk och tornedals kultur lever vidare från barn till äldre personer! Alla är med! Innan hon kom till Kalix fanns inget liknade. Nu finns det en förening som är Bokstavligen LEVANDE!

Hon lägger sin tid och själ på denna verksamhet i nöd och lust! Hon ser även till att personer som har lidit av psykiska besvär kommer tillbaka till livet och ser glädje i vardagen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".