Årets Sverigefinnar 2014/ Vuoden Ruotsinsuomalaiset 2014. Kuva/Foto: Akseli Kaukoranta
Årets Sverigefinnar 2014/ Vuoden Ruotsinsuomalaiset 2014: Asko Sahlberg (skärm/taustalla), Nina Uddin & Viktor Fors Mäntyranta. Kuva/Foto: Akseli Kaukoranta
Sverigefinnar 2014

De är årets Sverigefinnar 2014

Årets Sverigefinnar 2014 firades med pompa och ståt på Finlands Institut och rampljusen riktades mot en författare, en dokumentärfilmare och en vardagshjälte, vars insatser i sociala medier har skapat en gemenskap för hundratals finska föräldrar.

Asko Sahlberg - "Äntligen en riktig sverigefinne"

Sahlberg har hittat sitt element som författare i Göteborg, dit han flyttade 1996 efter ett kringflackande liv i Finland. Han publicerde sin debutroman 2000 och har skrivit 12 böcker till dags dato.

"Till en början fick jag länge höra att jag inte var en riktig sverigefinne. Men nu är jag kanske det!"

Sahlberg har blivit nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris 2006 och har nominerats tre gånger (2001, 2004, 2013) för Finlandia-priset, Finlands mest prestigefyllda litteraturpris. Fjärde delen i hans serie böcker om Göteborg, Yö nielee päivät (ungefär: Natten slukar dagarna) publicerades i år, och han skildrar sverigefinska liv från 1960-talet till nutid. Denna stora migrationsroman har bidragit till att göra sverigefinskheten känd både i Sverige och i Finland.

Viktor Fors Mäntyranta - Hemlängtan utan adress

Årets Unga sverigefinne har gett sverigefinsk stämning ett eget uttryck, och med sin dokumentär ”Homesick – Although I no longer know where home is” beskriver Viktor Fors Mäntyranta den i ord och musik. Göteborgaren med rötterna i Tornedalen, säger att han är tornedaling, finsk och svensk i samma kropp.

Mammornas gemenskap i Sverige

Årets vardagshjälte är Nina Uddin, skaparen av Facebook-gruppen”Ruotsinmammat”,  som gett stöd och skapat en gemensam plats för frågor, stora som små, ett virtuellt samtalsrum som förenklat vardagen för flera hundratals finska föräldrar i Sverige.

"Jag säger bara att alla vi nominerade är lika värda detta pris, det hade kunnat vara vem som helst av oss här!"

Årets Vardagshjälte är publikens pris: de nominerade är framröstade av publiken, och den som fick flest röster i nätomröstning får utmärkelsen.  I år kom det rekordmånga röster, 1340 stycken, och de fyra i toppen skiljdes åt av bara ett par röster. De andra nominerade var Maarit Kemi, grundaren av Vår Språkvagga, och Pertti Koistinen, som arbetat i decennier med de utsatta på gatorna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".