Ruotsinsuomalaiset 2015/ Sverigefinnar 2015

De nominerade till årets Sverigefinnar är riktiga fighters

10 min

De nominerade till Årets Sverigefinnar visar alla prov på att man står upp för den svagare och att man inte ger upp. Sisuradio presenterar stolt årets kandidater!

De nominerade till Årets Sverigefinnar är:

Susanna Hedman beskrivs som en snäll, ödmjuk och effektiv kvinna som får saker gjorda. Hon håller fast vid sina ideal och har hög moral. Susanna representerar sverigefinnar så väl som finska romer och hon är den första romska kvinna som blivit vald till kommunfullmäktige i Sverige. Susanna Hedman är Miljöpartiets gruppledare i sin hemkommun Enköping, och hon sitter nu sin andra mandatperiod i kommunfullmäktige. Bland hennes andra förtroendeuppdragsgivare märks Regionpolisråd Mitt. På sin fritid arbetar Susanna ideellt bland annat med att kämpa för unga romska tjejers rättigheter.

Kooperativet Sverigefinsk Bok och Kultur (Kirja.Kulttuuri) är ett kulturforum som drivs av ideella krafter i Stockholm. Genom kooperativet räddades för 2,5 år sedan Sveriges enda finska bokhandel, som var nära att lägga ner verksamheten. I och med detta kunde bokhandelns 50 år firas som sig bör i början av hösten. Bokhandeln erbjuder plats för många finskspråkiga föreningar, som inte har egna lokaler. Alla kooperativets medlemmar arbetar ideellt.

Jorma Kontio är travkusken som flyttade från Finland till Sverige 2001. Han vann sitt 10.000 travlopp i år, det är fler än någon annan nordisk travkusk har åstadkommit. Kontio åtnjuter stor tillit och är mycket omtyckt i travsportens värld.

Årets Unga Sverigefinne-kandidaterna är:

Charissa Martinkauppi är regissör och manusförfattare från Boden. Det gångna året har hon lyft fram sverigefinskhet med teaterpjäsen Satu-Jävla-Helvetes-Maa, som behandlar Sveriges och Finlands gemensamma historia och den sverigefinska identiteten. Pjäsen har, med sin svarta humor, rönt mycket beröm i norrbottnisk media, och Charissa har börjat betrakta sin egna sverigefinska identitet på ett nytt sätt tack vare pjäsen.

Jannica Niklasson är en av grundarna till den nationella sverigefinska föräldraföreningen Onni&Ilona. Hon har offrat mycket av sin fritid för att främja föreningen, spridit kunskap och kännedom om den, och hjälpt till att föreningen har blivit en medlem av Sverigefinska Delegationen. Jannica vill se till så att sverigefinska föräldrar och anhöriga får ordentliga och bra verktyg till att ge finska språket till nästföljande generationer.

Obiora Okolo är en förebild för ungdomar med bakgrund i flera kulturer. Med en finsk mamma och en pappa från Nigeria har 20-åringen gjort sig känd som rap-artisten ObJ. Hans musik tar influenser såväl från stora amerikanska hip hop-artister som från båda föräldrarnas hemländer. Obiora har tidigare skrivit musik på engelska, men på sistone har intresset för att skriva texter även på finska väckts.

Nominerade till Årets Vardagshjälte 2015:

Kipa Blomerus driver HVB-hemmet Katitzi, vars inriktning är att hjälpa romska tjejer i första hand. Hon arbetar även som pedagog på "Forum för levande historia" och lär ut romernas historia och vardag till skolelever. Kipa har även tid och energi för ideellt arbete, bland annat är hon mycket aktiv hjälpare av fattiga EU-migranter. Hon har gett sina egna skor till en person som bara hade tunna tofflor.  

Anna-Maija Högström från Gimo har lång historia av att agera för finskan i Östhammar. Hennes inflytande kan ses bland annat i finska-undervisningen i skolan, i det finska kultur- och musikutbudet och i hennes arbete som finskspråkig koordinator i Östhammars kommun. Redan på 70-talet kämpade Anna-Maija för modersmålsundervisining för finska barn och för finska klasser. Tack vare Högströms ansträngningar har finländarnas och finskans status i Östhammar höjts. 
 

Kai Rosnell har under årtionden arbetat outtröttligt för finska krigsbarn i Sverige. Han har varit med att kräva skadestånd för krigsbarn som blev utnyttjade och misshandlade i sina fosterhem. Rosnell har arbetat som chefredaktör på medlemstidningen för Riksförbundet för Sveriges Finska Krigsbarn, grävt i arkiv om krigsbarn och hjälpt många att hitta information om sig själv. Kai har också varit behjälplig i att återförena familjemedlemmar. Kai Rosnell har belönats med Finlands Vita Ros, den högsta orden som finns i Finland idag, för framstående förtjänster för republiken. 80-åringen arbetar fortfarande aktivt för krigsbarnen sak.

Allt avslöjas på Sverigefinnar 2015 galan

Årets Sverigefinne och Årets Unga Sverigefinne väljs av juryn, som består av Sveriges Radio Sisuradios kanalchef Sofia Taavitsainen, Sveriges Televisions finska redaktionens chef Elina Majakari, tidningen Ruotsin Suomalainens chefredaktör Tapani Kekki och Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Årets Vardagshjälte är publikens pris och har bestämts genom en publikomröstning via Sisuradios hemsida under oktober.

Galan hålls på fredagen den 20 november på Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4 i Stockholm.
Inträdet är fritt, alla är välkomna och dörrarna öppnas kl. 18. Galaprogrammet  med utmärkelseutdelning börjar kl. 19, Love Antell står för musikunderhållningen.

Sverigefinnar 2015 sänds direkt i Sveriges Radio Sisuradio och P4, samt streamas på SVT Uutisets webb.