Gaala-artisti Anna Järvinen
1 av 3
Anna Järvinen, Årets sverigefinne 2016 Foto: Sammy Steen
Muusikko Miriam Bryant on ehdolla vuoden 2016 Nuoreksi Ruotsinsuomalaiseksi
2 av 3
Miriam Bryant, Årets Unga Sverigefinne 2016 Foto: Pressbild
Vuoden Arjen sankari Ritva Karlsson Ruotsinsuomalaiset 2016 -gaalassa.
3 av 3
Ritva Karlsson, Årets Vardagshjälte 2016 Foto: Sammy Steen
Ruotsinsuomalaiset 2016 Sverigefinnar

Årets Sverigefinnar 2016 är Anna Järvinen, Miriam Bryant och Ritva Karlsson

Anna Järvinen valdes till Årets Sverigefinne, Miriam Bryant blev årets Unga Sverigefinne och till årets vardagshjälte utnämndes Ritva Karlsson, när årets sverigefinnar utsågs på Årets Sverigefinnar 2016 gala i Stockholm.

Årets Sverigefinnar 2016 gala har arrangerats sedan år 2011. Galan hölls på Finlandsinstitutet i Stockholm under fredag kväll 18.11.

Tre vinnare utsågs i tre kategorier, Årets Sverigefinne, Årets Unga Sverigefinne och Årets Vardagshjälte.

Årets Sverigefinne: Anna Järvinen

Årets sverigefinne har gett röst åt det finska språket under 2016. I sina TV-möten med andra kvinnor med finska rötter har hon öppnat sig om sitt liv och om sin komplexa relation till Finland. Även i sitt musikaliska skapande har hon vågat sig över en gräns när hon i år för första gången har släppt en skiva, helt och hållet på sitt eget språk, finska. Priset gick till Anna Järvinen.

Jag har samlat den här kraften att våga sjunga och tala finska de senaste 30 åren. Jag har alltid varit stolt över min finska bakgrund och det finska språket.

Årets Unga Sverigefinne: Miriam Bryant

Årets unga sverigefinne har blivit en folkkär listetta. Denna unga artist har spridit glädje med sin musik när hon har turnerat land och rike runt. Genom att berätta om sin flerspråkighet och om sina finska rötter har hon lyft många unga sverigefinnars självkänsla. Ung sverigefinne år 2016 är Miriam Bryant.

Jag är jätteglad över den fina utmärkelsen. Det känns underbart, tack, tack, tack.

Årets Vardagshjälte: Ritva Karlsson

Ritva Karlsson sprider glädje och värme på sin arbetsplats i Sverigefinska skolan i Stockholm. Hon är den som ser alla, såväl barn som vuxna, och vill alltid ställa upp för andra. Hennes motto är: Innan du når ett barns hjärna så måste du nå dess hjärta.

Jag har fått höra så många fina ord av så många. Stort tack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista