Ruotsinsuomalaiset 2018 Sverigefinnar

De är Årets Sverigefinnar 2018!

1:17 min

Översättaren Janina Orlov, diskuskastaren Daniel Ståhl och ordförande för Kramfors finska förening Marja-Leena Paananen kammade hem prisena på Sverigefinnar 2018-galan.

Årets Sverigefinnar-utmärkelserna uppmärksammar personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor.

Fredagskvällens direktsända gala leddes av Sisuradios Virpi Inkeri och trubaduren Mika Olavi. På scenen stod showartisten Krista Siegfrids.

Årets sverigefinne 2018: Janina Orlov

Översättaren Janina Orlov har gett många välkända finska författare en svensk röst. Hon har översatt såväl barnböcker som skönlitteratur. Bland författarna hon översatt finns Sofi Oksanen, Rosa Liksom och Sirpa Kähkönen. Janina menar att översättning är som att dansa och visst svänger det om hennes verk!

Jurys motivering:

Janina Orlov har med sina översättningar öppnat de svenska läsarnas ögon för ny finsk skönlitteratur för barn, unga och vuxna. Hon har därmed bidragit till ett ökat intresse och en ökad förståelse för Finland och finskhet i Sverige.

Hon har gett den egendomliga finska humorn en elastisk och flytande svensk språkdräkt, tolkat olika finska dialekter och författarnas språkinnovationer som saknat svenska motsvarigheter.

Årets unga sverigefinne 2018: Daniel Ståhl

Daniel Ståhl har rankats som världens bästa diskuskastare tre år i rad. I hans prisskåp finns många ädla medaljer varav de finaste är silvermedaljerna från VM och EM. Han reser och tävlar internationellt och när han är i Finland är det många som förvånas över hans kunskaper i finska.

Jurys motvering:

Daniel Ståhl är bara 26 år gammal, en tvåmetersbjässe på
145 kilo. Han är en av Sveriges bästa friidrottare genom tiderna.
Denne sverigefinske diskusmästare verkar nu vara nära sitt allra största mål - VM-guld.

Årets Vardagshjälte 2018: Marja-Leena Paananen

Marja-Leena Paananen, ordföranden i Kramfors finska förening, skulle nästan kunna titulera sig svensk mästare i envishet. I tio år kämpade hon för att hennes hemkommun Kramfors skulle skicka in en ansökan om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Detta skedde slutligen i våras. 

Hennes passion för att hjälpa finskspråkiga i Sverige vaknade till liv redan i mitten på 1980-talet då hon började jobba på tolkcentralen i Kramfors.

Årets Sverigefinne och årets Unga Sverigefinne utses av juryn och är personer som under året lyft fram sverigefinskheten, varit en förebild eller utfört betydelsefulla gärningar som berört många människor. Årets Vardagshjälte –priset är publikens pris och tilldelas en person som varit hjälpsam och agerat som en verklig glädjespridare. Alla tre utmärkelser har delats ut sedan 2011.

Årets Sverigefinne och Årets unga Sverigefinne utses av en jury bestående av Anne Sseruwagi, kanalchef Sisuradio, Sofia Taavitsainen, chef för SVT:s minoritetsprogram, Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet och Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen. Årets vardagshjälte är publikens pris och tilldelas den som fått flest röster i omröstningen på hemsidan för Årets Sverigefinnar.