I Norrköpings kommun ska ALLA brott polisanmälas, även om gärningspersonen är under 15. Men är det rätt? Gör det mer nytta än skada? Bland annat har JO sagt att skolan bör vara återhållsam med att polisanmäla yngre elever. Jag återkommer till detta, men vad tycker du?
Sofia bloggar

Nu börjar det!

Nu sätter P4 Östergötland igång sin granskning av skolan som brottsplats. Och det är jag, Sofia Strindvall, som håller i trådarna. Dvs läser stora högar av dokument, ringer sjukt många samtal och gör intervjuer. Fast tanken, eller förhoppningen kanske man ska säga, är att du som lyssnare ska hjälpa mig.

Det är nämligen så att mycket som händer i brottsväg bland unga aldrig når omvärldens öron. Så här skriver Brå (Brottsförebyggande rådet http://www.bra.se/) i en rapport från 2009:

”Det är välkänt att många ungdomsbrott begås utan att de upptäcks, anmäls och registreras. Detta betyder att uppgifter från den officiella kriminalstatistiken ger en visserligen viktig, men långt ifrån fullständig, bild av ungdomsbrottslighetens nivå, struktur och utveckling”

Vi vill veta mer! Vad händer där ute i skolorna? Gör skolledningen allt de kan för att hjälpa eleverna? Vågar eleverna ens be om hjälp? Polisanmäler skolan brottsliga händelser eller inte - och varför gör man som man gör?

Vi är 20 P4-stationer runt om i landet som tittar på det här, tillsammans med Ekot och Kaliber i P1.

Vad har du för erfarenheter? Har du, dina barn, barnbarn, syskon, kompis, granne eller någon du känner varit med om något i skolan som du reagerat på? Vad har hänt? Hur har skolan hanterat det? Polisanmäldes händelsen?

Du kan höra av dig på 011-495 41 50 eller sofia.strindvall@sverigesradio.se

Jag kommer naturligtvis inte publicera namn på någon som inte vill, det vill säga: vill du vara anonym så är det helt okej, jag är bara glad att få höra av dig! Du kan också kommentera här på bloggen.

Snart kommer du också få se resultaten av mina spaningar här, i radion och i nyhetsflödet på webben. I eftermiddag 16.20 kan du höra min röst i Östergötland Idag.

Väl mött

/ Sofia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".