Sofia bloggar

Sabotaget tystades ner

I helgen passade jag på att fråga min mamma om en händelse som utspelade sig när jag var 13-14 år och gick på högstadiet. En situation som genom ren jäkla tur slutade med ett par skrubbsår istället för på akuten.

Jag gick i högstadiet i en förort till Stockholm. Jag cyklade nästan alltid till skolan, och då kunde man parkera cykeln lite i utkanten av skolgården. Där stod alla andras cyklar också, så det var som en stor cykelparkering.

När man skulle åka ifrån den här cykelparkeringen så fick man fara ner för en kort men ganska brant backe ner till en bilväg. Det brukade gå bra.

Men en dag gick det inte så bra. Jag låste upp cykeln som vanligt och hoppade upp. Nerför backen i full fart för att sen bromsa in innan trottoaren och vägen. Det enda problemet var att bromsarna inte tog. En stark overklighetskänsla infann sig när jag tryckte in båda handbromsarna och insåg att dom inte fungerade. Två sekunder och sen var jag ute på vägen. Jag hann precis väja för en bil genom att svänga kraftigt och slänga mig ner på marken.

Det var uppenbart att någon hade saboterat mina bromsar. Mamma ringde rektorn, och rektorn svarade: vi ska inte polisanmäla. Vi kan "hålla uppsikt" över Sofia. Mamma misstänkte att det var några elever som hade vart på min syster och försökte komma åt henne genom mig, men det får vi aldrig veta. Jag vet inte ens om det var någon som "höll uppsikt" över mig och hörde aldrig talas om att skolan försökte utreda vad som hänt och varför. Jag hörde aldrig någon i skolan nämna händelsen, och jag tvivlar starkt på att de som saboterade min cykel fick förstå vilken risk de utsatte mig för. Det är mer än tio år sedan detta hände, och det är möjligt att det är ett enstaka olyckligt fall där skolan missade att ta sitt ansvar.

Men VARJE FALL där skolan har missat att göra allt vad de kan för en elev är ett fall för mycket. Skolan ska ALLTID se till elevens bästa, utreda saker som händer på skolan och se till att alla inblandade får tillräcklig information.

Min mamma ångrar fortfarande att hon inte gjorde en egen polisanmälan.

Har du liknande erfarenheter?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".