Susanna Dzamic höjer ett varningens finger till sin gamla radiokollega Patrik. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Susanna fick Westers jobb som shotgun - utan att veta vad det är

5:23 min

Enligt insatta källor är Susanna Dzamic en lysande kollega som gärna kommer i sista minuten till en radiosändning och helst INTE sitter på passagerarplats i bilen.

Susanna är alltså en shotgun enligt Anders Jansson. Men varken Susanna eller Anders vet riktigt vad en Shotgun är.

Tack till dig som lyssnar för alla kreativa svar. Men frågan är om vi blev mycket klokare av att läsa era förklaringar.

Det här är en shot gun enligt Jansson & Westers lyssnare

"Jag har hört att det kallas att åka shotgun för att i den amerikanska western när man körde med häst och vagn, den som inte körde fick sitta bredvid med sitt hagelgevär och skydda lasten.

Men är vad jag har hört.

Tack för ett bra program!"

/Erik Axelsson

"Uttrycket kommer väl från vakten som åkte bredvid kusken på dilligensen i den vilda västern. Han satt väl oftast skjutberedd med sin hagelbössa. Därav uttrycket ridning shotgun"

/Daniel Östberg

"Anledningen till att det heter ride shootgun är att polisen har sin hagelbössa där på passagerare sätet."

Med vänlig hälsning,

/Emil Anthav

"Det kommer från när man åkte häst o vagn i vilda västern, för det var alltid personen som satt bredvid föraren/kusken som hade geväret för att avvärja eventuella fiender/banditer"

Hälsningar

/Gustav Jansson Thiel

"Ridning shotgun = på den gamla goda västerntiden då diligenser for fram över USA så var risken att bli utsatt för rån längs vägen stor. Därför anlitades en "shotgun rider" som satt intill kusken..."

/Anders

Hej!
 
Riding shotgun kommer ifrån vilda västern när man åkte dilligens och var personen som satt jämte den som höll i tömmarna och "körde" havremopparna som drog vagnen. Personen jämte fick då hålla i bössan och skjuta om det dök upp någon skummis...
 
Ha det fint!
/Anders

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista