Världens barn i P4. Barn på förskola i Albanien
Organisationen We Effect jobbar för att romska barn i Albanien ska få gå på förskola. Foto: We Effect
Världens barn 2016

Tillsammans hjälper vi barn i världen

Världens barn är hela Sveriges gemensamma angelägenhet. Mellan 26 september och 7 oktober 2016 pågår Radiohjälpens kampanj i P4. Sveriges Radios 25 lokala kanaler, P4 Extra och Radiohjälpen samlar in pengar till alla barns rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid.

I Världens barn-familjen ingår 15 stora hjälporganisationer, Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Svenska Röda korset, We Effect, public servicebolagen Sveriges Radio och SVT och Radiohjälpen.

Radiohjälpen är en garant för att pengarna kommer fram och gör skillnad. I landet engagerar sig dessutom närmare 45 000 frivilliga och det gör kampanjen till en folkrörelse, en förenad nationell solidaritetsaktivitet.

Hit går pengarna
I dag finns det många barn i världen som befinner sig i nöd. Barn som flyr från krig, som förlorar sina föräldrar, som tvingas till barnarbete eller prostitution med mera.

Organisationerna som är experter på katastrofhjälp flyger in vid översvämningar och andra kriser. Andra arbetar långsiktigt tillsammans med lokala organisationer för att hjälpa utsatta barn direkt, men också för att bygga upp strukturer, förändra attityder och påverka lagstiftning så att framtidens barn inte ska råka lika illa ut.

Hjälper på flera sätt 
Världens barn-pengarna går till många olika projekt, på många olika håll i världen – här är några exempel: katastrofförebyggande arbete i Bangladesh, barn- och mödravård i Tanzania, kost till undernärda i Kongo, våldsförebyggande arbete i Bolivia, kamp mot könsstympning i Mali och undervisning i flyktingläger i Jemen.

Fokus ligger alltså både på den akuta situationen och det långsiktiga förebyggande arbetet. Både med de barn som lyfts i media och de barn vars situation vi inte får höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista