I en liten, sliten judolokal i det lilla samhället Travnik finns det mycket tid för skratt, lek och träning.
1 av 5
I en liten, sliten judolokal i det lilla samhället Travnik finns det mycket tid för skratt, lek och träning. Foto: Jesper Anhede
Trettonåriga Saira Ismic och Amna Memić är två av de ungdomar som fångats upp via socialen i Travnik, och som fått möjlighet att träna judo. Amna till höger har efter tre år blivit nationell mästare i sin klass. Med på bild är också Amnas mamma, Mulka Memić .
2 av 5
Trettonåriga Saira Ismic och Amna Memić är två av de ungdomar som fångats upp via socialen i Travnik, och som fått möjlighet att träna judo. Amna till höger har efter tre år blivit nationell mästare i sin klass. Med på bild är också Amnas mamma, Mulka Memić . Foto: Jesper Anhede
Amna, 13 år, har möjlighet att träna judo tack vare projektet Storasyster, storebror. Efter tre år har hon blivit nationell mästare i sin klass.
3 av 5
Amna, 13 år, har möjlighet att träna judo tack vare projektet Storasyster, storebror. Efter tre år har hon blivit nationell mästare i sin klass. Foto: Jesper Anhede
Sveriges Radios reporter Anna Lidé och Amna, 13 år, som får träna judo tack vare projektet Storasyster, storebror. Efter tre år har hon blivit nationell mästare i sin klass.
4 av 5
Sveriges Radios reporter Anna Lidé och Amna, 13 år, som får träna judo tack vare projektet Storasyster, storebror. Efter tre år har hon blivit nationell mästare i sin klass. Foto: Jesper Anhede
Reporter Anna Lidé pratar med Amna, 13 år, som är en av ungdomar i projektet Storasyster, storebror. Maria Bergqvist är med från IOGT NTO, som står bakom projektet. Tolken Adis Arnautovic är ovärderlig hjälp.
5 av 5
Reporter Anna Lidé pratar med Amna, 13 år, som är en av ungdomar i projektet Storasyster, storebror. Maria Bergqvist är med från IOGT NTO, som står bakom projektet. Tolken Adis Arnautovic är ovärderlig hjälp. Foto: Jesper Anhede

Så hjälper judoträning Världens barn

5:00 min

Världens barn samarbetar med projekt där social trygghet och fritidsaktiviteter kombineras – ett av dessa är ”Storasyster, storebror” i Bosnien och Hercegovina.

En av de organisationer som Världens barn samarbetar med är nykterhetsrörelsen IOGT NTO. De sponsrar bland annat projektet ”Storasyster Storebror” i Bosnien och Hercegovina.

Så fungerar ”Storasyster, storebror”
I det lilla samhället Travnik i Bosnien har ett tjugotal barn fått ett eget storasyskon, en volontär som kan fungera som en alternativ förebild när den egna familjen brister. Det kan vara på grund av till exempel missbruk eller fattigdom.

I längden hoppas man att den här nya syskonkontakten ska bidra till att barnen orkar bryta ett familjemönster som annars lätt går i arv. Dessutom kan barnen ta del av fritidsaktiviteter, som annars skulle vara en omöjlighet - till exempel Judo.

Drömmen om ett annat liv - som judoproffs
Sveriges Radios reporter Anna Lidé reste ner till Bosnien och Hercegovina och träffade bland annat trettonåriga Amna som fått en storasyster och en chans att börja träna judo för tre år sedan.

Efter tre års träning i en sliten liten judolokal i Travnik, har Amna lyckats med bedriften att bli nationell mästare i sin klass.

 - Jag vill bli som Larisa Ceric, hon är bäst i Balkan, säger Amna med största allvar.

Så kan du förändra liv 
Kan man köpa självkänsla? Knappast. Men pengar som via IOGT NTO kommer till en judolokal i det lilla samhället Travnik kanske kan det. Amna och Sajra som tränar här ikväll kommer från fattiga förhållanden och hade aldrig kunnat träna judo om det inte var för det här projektet ”Storasyster, storebror”.

Att gå från ett sammanhang där man förväntas bli tiggare eller missbrukare som sina föräldrar, till att vara bäst i landet på något - det gör skillnad!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista