Eva Bergdahl och Tack under besöket vid floden Kwai i januari. Foto: Privat.
Cha-am

"Kanske aporna är nummer ett nu?"

Hejsan godmorgon alla vänner var Ni än befinner Er!

Ja idag faller ett lätt regn men varmt är det, de släpper ej ut mig annars skulle jag gå ut i trädgården och greja. Huvudvärken är borta i dag.

Ingolf får svar från proverna, speciella sådana verkar det som, från sjukhuset i Bangkok. Tills vidare har han fått tabletter mot inflammation.

Ok mina vänner för Er lite tjatigt men för Er som skriver och frågar här kommer min version över hur jag kom till Thailand och lite vad jag upplevt;

Min son ringde många gånger från Thailand och frågade om jag ej skulle komma hälsa på, jag tänkte mycket på detta och helt snabbt beslöt jag mig för att jag åker.

Gav bort allt jag ägde i lägenheten och sov faktiskt sista dagarna på en madrass på golvet i avvaktan på flyget.

Ok, på morgonen 06.00 tog jag så taxi till stationen i Karlskrona för avfärd till Köpenhamn, blev helt chockad att press, tv, fått reda på att en 96 åring emigrerade. Tv och press följde med mig till Köpenhamn, från början var detta bara trevligt sällskap. Min son son var också med mig som en säkerhet.

Ja framme med tåget i Köpenhamn var det dags ta rulltrappan upp till incheckningen, min son son stod före mig i rulltrappan upp och helt plötsligt ramlade jag baklänges hela vägen ner igen. Kom upp på fötter men kände direkt jag hade ont i hela kroppen, det visade sig sedan jag hade brutit flera revben. Men det var bara ta nya tag och så satt jag snart på incheckningen till flyget. Där var fullt men tro ej någon reste sig upp för en gammal tant utan jag fick stå upp i mer än en timme innan det var dags att gå ombord.

Väl ombord blev jag väl omhändertagen och fick god mat och gott vin. Flygresan skulle ta elva timmar men när de sa vi landar strax tyckte jag det var som en timme.

Ja så framme i Bangkok, lång kö för komma ut och krångligt med passkontrollen för mig som ej kan ett ord Engelska, men även detta fixade sig.

Framme väntade då sonen Ingolf Tack och Noie på mig, men inte bara dem utan ett stort pressutbud, en av dem Jan från Aftonbladet, han har sedan blivit en riktig vän med familjen.

Avresa till Cha Am, samt fotografering för pressen vid stranden. Väl hemma hos Ingolf och Tack kände jag direkt oj här kommer jag trivas, ett trevligt hus med en härlig trädgård.

Var tydligen trött efter resan för jag sov 9 timmar, när jag vaknade upp fattade jag först inte var jag var men efter tittat ut med strålande sol och frukost av Tack var jag jättenöjd.

Ja så tog jag det lugnt 2 dagar, men sen åkte jag direkt till stranden, badade i underbart vatten. Pratade med flera svenskar, var många här då.

Efter några dagar frågade Ingolf om jag ej ville åka med honom till något som hette lagun, jo visst ville jag det och det visade sig vara ett helt underbart ställe med en strand på flera kilometer, två pooler en fin restaurang, men inte mer än vi där. Har sedan ofta besökt denna underbara plats och ofta lite personer där, men tänk träffat svenskar som kommit hit.

Ja så bestämde jag mig för att här stannar jag tills mitt liv är slut, problemet var ordna visum, men Tack hade kontakter och det fixade sig med 1-års visum.

På tal om de utflykter jag gjort är nog det över "bron över floden kwai", det mest underbara jag upplevt i mitt liv, såg tidigare filmen i Sverige men trodde aldrig jag skulle få uppleva den i verkligheten. Vi gjorde tack vare Tack flera underbara stopp på utsiktsplatser på vägen hem och jag bara njöt av allt vackert. Ok väldigt trött men jättenöjd väl hemma och i min säng.

Ja som nummer två kommer nog en dag då Tack berättade det fanns ett berg med apor, jag blev så nyfiken, vi fixade bananer och de åt som de aldrig fått mat innan. Sedan har de blivit mina vänner som jag bakar mandelmusslor till. Har fått ett särskilt tillstånd av myndigheterna här eftersom det är förbjudet att mata dem. Varje onsdag får de bananer och mandelmusslor. Ja kanske detta är nummer ett nu?

Ja så har jag träffat många nya vänner här såväl svenskar som olika nationaliteter, lite jobbigt har det varit med tjat om tv-intervjuer och press, tycker inte på något sätt jag är märkvärdig bara snart 97 år. Glöm allt Ni som säger jag verkar märkvärdig, jag är bara en gammal tant som är lyckligt lottad få vakna varje morgon och se ljuset. Tack för Ni finns mina riktiga vänner på bloggen. Alla mail jag får som är otrevliga betyder inget, Ni betyder allt.

Varje dag har jag allt att göra i trädgården, men Ni som läst min blogg på slutet vet jag måste vila några dagar. Faktiskt är både Ingolf och Tack lite arga på mig för jag vill skriva till Er och ej vilar mig.

Har blivit så uppassad av Tack med frukost, mat, att jag bara när det är slut kan somna in lugnt. Vet att jag om jag varit i Sverige idag, knappast skulle klarat mig i den stora lägenhet jag hade? 

Folket här i Thailand är verkligen underbara, jag sitter ibland på en stol utanför huset och många stannar pratar men jag fattar ju ej vad de säger, många tutar vinkar. Ja tänk ändå de tittar på en 97 åring.

Tidigare hade jag också en munk som kom på besök, tyvärr vet jag i dag att han avlidit. Det var något spciellt med hans besök och bön.

I övrigt har jag börjat läsa mycket böcker, vilket jag aldrig gjort tidigare älskar det numera.

Phia måste sända dig en speciell hälsning, förlåt alla andra, men tänker allt på dig.

Ja usch jag har upplevt allt från vara frisk tlll svårt sjuk, men ännu slipper Ni mig ej på denna blogg om Ni vill ha mig kvar?

Ha nu en underbar sommardag därhemma, njut av solen, var rädda om Er och Ni som har familjer ta hand om Er tillsammans.

Kramar till Er alla från Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista