1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Familjeliv

Livsstils-serie i Lyssna

Johanna Öhrnell är trebarnsmamma samt jobbar med familjerelationer och samtalar med oss om föräldraskap och relationer på tisdagar.


Hör gärna av dig med tips, frågor och funderingar på temat barn och familj: lyssna@sr.se

Lyssna tisdagar efter 15.30.

                                                                                                                                                   Första gången pratade vi om varför man egentligen skaffar barn? Och för vems skull? Och om att en del kan inte få barn fast de vill - medan andra får barn fast de egentligen inte vill eller planerat det.
Och varför säger man egentligen att man "skaffar" barn - vad är det för uttryck?


Vad är egentligen en familj? Det finns ju numera en mängd olika sorters familjer... Hur många måste man vara för att räknas som familj? Kan t ex jag och mina katter anses utgöra en familj - eller inte?

Hell Hour kallas den av en del, eftermiddagstimmen mellan hämtningen av barnen på dagis och skola och den tid då middagen ska stå på bordet. Hur fixar man denna kristimme utan att det blir för jobbigt för barn och föräldrar?


Vi pratar vidare om hur man kan hantera vardagspusslet och resonerar kring om föräldrarnas stress kan påverka deras barn inför framtiden.

Nya rekord väntas i årets julhandel - trots lågkonjunkturen. I snitt räknas det med att vi julhandlar för 6 500 kronor per person. I "Familjeliv" pratar vi om julklappar och julstress:


Hur ska vi få en fridfull och stämningsfull jul utan familjebråk och konflikter? Hur ska alkoholen hanteras när det är barn med i bilden? Och vad finns det för kul saker att göra tillsammans på jullovet? Lyssna!


Hör om aktiviteter i familjelivet nu när det är vardag igen. Hur många olika aktiviteter kan barn hålla på med egentligen för att det ska vara bra för dem?

Hör mer om aktiviteter för barn. Hur gör man om det blir för mycket stillasittande? Det resonerar vi om på tema familjeliv.
Hör om barn och mobiltelefoner - ett närmast outtömligt samtalsämne.

Hör om mer att tänka på innan du köper ditt barns första mobiltelefon.

Hör om självkänsla och självförtroende bland barn.

Hör om hur du stärker barns självkänsla.

Hör om barn & pengar.

Hör om veckopeng, månadspeng och barnbidrag.

Hör om barn & våld på TV.

Hör mer om barn & TV-tittande - vad är bra och vad är illa?

Hör om skolavslutning, alkohol & föräldrars ansvar.

Johannas länk-tips för dig som vill veta mer om unga & alkohol:
www.mobilisering.nu
www.tänkom.nu

Hör om skolstart, skol-leda och skolkamrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista