"Urangruvan förstörde landskapet"

091012

I Ranstad i Västergötland fanns Sveriges hittills enda urangruva. Där bröts alunskiffer på ett liknande sätt som nu planeras i Jämtland - fast i Oviken handlar det om mycket större skala. Vad säger erfarenheterna från Ranstad? Det berättar Radio Jämtlands reporter Torbjörn Laxvik om i en serie reportage den här veckan.

Äntligen fick Catherine Johansson i Östersund höra den där rösten i telefon som hon väntat på i två nästan sömnlösa veckor - hennes son Christian ringde från en ö i Stilla havet: - Det är lugnt mamma. vi märkte inte ens tsunamin...

Björnen är inte farlig, det hävdar naturfilmaren Bosse Kristiansson som själv mött och filmat björnar på nära håll, hur många gånger som helst. Men han varnar ändå: Vänd inte ryggen till björnen.

Marcus Frånberg fortsätter sin väg bort från rutskjorteträsket, mot den personliga klädstilens horisont. Den här veckan svettas han i provhytten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".