Känslor i luften, sopor i backen

091124

Varje år lämnar vi - var och en - flera hundra kilo sopor efter oss, men nu ska sopberget minskas i ett nytt europeiskt projekt. Vi pratar vidare om kommunikation i en kärleksrelation. Hör också glada August-pristagare.

Sopberget måste minska
Vi lämnar varje år omkring 500 kilo sopor var efter oss, och trots att vi sorterar mer och mer så växer sopbergen. Men nu måste det bli mindre skräp, det är tanken med projektet Europa minskar avfallet som inleddes igår. Projektet löper under tre år och tio Eu-länder deltar. Runt om i Sverige pågår aktiviteter i ett femtiotal kommuner. Helena Ringhagen är restaurangchef på Arken hotell och konferens i Göteborg, som är en av deltagarna i projektet.

Östersund är en av kommunerna som deltar i kampanjveckan, men det är få vi pratat med som vet vad det handlar om. Jessica Brander träffade Olle Stenberg i Östersund på återvinningscentralen i Odenskog.

Känslor i luften döljer budskap
Hur påverkar olika roller i relationen kommunikationen? Vilken betydelse har jämställdheten och att det ofta är mycket känslor i luften? Retorikkonsult Monica Frank är vår coach.


Känslor i luften för glada Augustprisvinnare
Igår kväll delades bokbranschens Augustpris ut. Vinnare i skönlitterära klassen blev Steve Sem-Sandberg med sin bok som utspelar sig i ghettot bland De fattiga i Lodz. I barn- och ungdomsboksklassen fick fyra stycken dela på priset - Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman - för boken Skriv om och om igen. Björn Jansson talade med vinnarna.