Saila Quicklund, länsordförande för Jämtlandsmoderaterna. Foto: Anneli Johansson/SR
Torsdag 3 juni 2010

Moderaterna öppna för uranbrytning i Jämtland

Moderaterna i Jämtlands län tycker att uranbrytning i länet vore okej. Jämtlandsmoderaternas ordförande Saila Quicklund säger att partiet inte är främmande för brytning av uran i länet och ger sitt stöd till ett utspel från partikamraterna i Bergs kommun. 

Det är Moderaterna i Berg som nu ändrat inställning och vill att kommunfullmäktige upphäver beslutet att säga nej till prospektering och brytning av uran. Det finns även planer på en folkomröstning i frågan i samband med höstens val.

Enligt Saila Quicklund har länsmoderaterna samma inställning som partikamraterna i Bergs kommun.
- Det Bergsmoderaterna för fram ligger helt i linje med det vi i länsmoderaterna har pratat om.

Tidigare har länets Moderater sagt okej till prospektering av uran i Jämtlands län men nu säger de för första gången att de också kan tänka sig att brytning kommer igång.

Från länsmoderaternas sida är ni alltså inte främmande för brytning i Jämtlands län?

- Om det föregås av miljöprövningar och människor på bygden har en chans att tycka till i det här så är vi positiva till det, ja, är det klara beskedet från Saila Quicklund.

Hur stor är uranfrågan i jämförelse med övriga valfrågor för Moderaterna?

- Det är inte den valfråga som står först på agendan, utan det är andra frågor, men den finns med, säger Saila Quicklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".