Måndag 7 juni 2010

Så lyckas du med att sluta röka!

Hör du till dem som försökt och försökt men inte lyckats än - allt sluta röka eller snusa alltså? Du vill men det går inte, liksom...  Du är långt ifrån ensam i den situationen - tre av fyra rökare vill sluta och hälften av snusarna vill också sluta med det. För att lyckas är det viktigt att man verkligen bestämt sig för att sluta, enligt Anna Nicolaisen på landstingets Folkhälsocentum.

- Nikotin är en av de mest beroendeframkallande drogerna som finns, det är helt i klass med heroin och kokain, säger Anna Nicolaisen som jobbar med tobaksprevention vid Jämtlands läns landsting.

Hon tipsar bland annat om att göra något som man tycker är roligt istället för att ta till snus eller cigaretter när suget kommer.

Fakta om rökning

Omkring 5 miljoner människor i världen dör varje år av tobaksbruk och 1,5 miljoner av dem är kvinnor. Om inte kraftfulla åtgärder snabbt sätts in kommer tobaken att döda 8 miljoner, varav 2,5 miljoner kvinnor, om året 2030. Alla dessa förtida dödsfall går att förebygga.

Källa: Informationsblad från sju organisationer mot tobak (läkare, tandvård, sjuksköterskor, lärare, farmaci, psykologer samt A Non Smoking Generation).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".