Linda Birgersson har rollen som Therese vid hemtjänsten. Foto:Stefan Hanberg/Sveriges Radio
Onsdag 13 oktober 2010

Urpremiär om kärlek, liv och död

Tre äldre människor - två män och en kvinna - och en ung tjej från hemtjänsten.
Det är personer i den nyskrivna pjäsen "Den som lever får dö" av Rasmus Lindberg, en produktion av Estrad Norr.

Den som  lever får dö är den tredje pjäsen i Rasmus Lindbergs Jämtlandstrilogi, de andra två lovordade dramerna är "Dan då Dan dog" och "Förödelsedagsbarnet". Olle Törnqvist är regissör, Jens Comén har gjort musiken och Anna Erlandsson scenografin.
Här möter vi tre äldre människor i ett triangeldrama. Två bröder, Tage och Helmer  spelas av Jalle Lindblad och Gustav Kling  - de har hela livet varit rivaler om Ellinor, deras gemensamma ungdomskärlek.

Anita Nyman spelar Ellinor som tappat minnet och rör ihop allt. Linda Birgerssons roll är den unga kvinnan Therese från hemtjänsten . Therese är nere, hon har brutit med sin kille.
Hon får höra de gamla berätta som sina liv i en pjäs om ålderdom, kärlek och hur olika våra minnen ser ut även om vi upplevt samma händelser -och det är bara en del vi kommer ihåg.

Helmer har levt ett stökigt liv och har älskat Ellinor hela livet, men hon gifte sig Tage.
"Du har slagit hennes liv i spillror", säger Helmer till Tage.

Tage plågas av att han  inte hunnit med allt det man borde göra i livet.
"Jag har så mycket ogjort", utbrister han vid flera tillfällen.

Häromdagen var det urpremiär på Palmcrantzskolan i Östersund och Stefan Hanberg var där och träffade skådespelaren Linda Birgersson före föreställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".