Centralpalatset i Östersund drabbades hårt av branden i vintras. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Tisdag 12 oktober 2010

Ägaren vill riva Centralpalatset i Östersund

I dag har beskedet kommit: det så kallade Centralpalatset på Prästgatan i Östersund som drabbades av en stor brand i januari kommer inte att restaureras utan rivas - om fastighetsägarens ansökan beviljas av kommunen. Hör vad det betyder för stadens centrala delar och hur det kommer att påverka Östersunds city.

Fastighetens ägare Norrvidden vill riva det anrika huset framförallt på grund av de omfattande mögelskador som blev resultatet av släckningsarbetet efter branden och av läckande ledningar. Kommunen ska nu gå igenom den utredning med analyser som fastighetsbolaget låtit göra och därefter besluta om att antingen bevilja eller avslå rivningsansökan.

Centralpalatset är omkring 100 år gammalt och ritades av arkitekten Knut Gyllencreutz.

Han ritade flera av husen i Sundsvalls stenstad och sedan han flyttat till Östersund skapade han flera av de mest kända byggnaderna i vår stad - Temperance, brandstationen, Centralpalatset och det vackra hus vid Stortorget där saluhallen tidigare låg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".