Imorgon åker Isak Starlander från Östersund tillsammans med sina landslagskamrater till Georgien för 3 matcher i EM kvalet. Foto: Alee Farrohi.
Torsdag 14 oktober 2010

Jämte till EM-kval med P16-landslaget

Isak Starlander är IFK Östersunds 16-årige målvakt och den enda jämtlänning som är uttagen till EM- kvalmatcherna i Georgien tillsammans med P16-landslaget i fotboll. Isak gjorde debut för landslaget redan för ett år sedan och ska nu 15-24 Oktober avverka tre matcher med landslaget.

Isak började sin landslagskarriär mot Norge och har hunnit spela mot Slovakien och Serbien bland annat.
Den känslan som han fick första gången han tog på sig landslagströjan glömmer han aldrig.
- Man kände verkligen glädjen i fotbollen och sen när man kliver ut och får höra nationalsången, ja det var helt underbart.
Motstånden som nu väntar i Georgie är England, Polen och Georgien, och det är England som står för det första mötet.Trots att England är favoriter tror Isak att det kommer att bli en jämn match.
- Vi ska se till att sätta dit dem. Jag tror att allt handlar om inställning, sen får de vara så bra dem vill, berättar Isak.
Isak vet inte vilken match han får starta men räknar med att få stå minst en match, sen är det tränarna som får avgöra vilken målvakt som är mest lämpad till den tredje matchen.
Efter turneringen i Georgien väntar ett läger till med landslaget redan i december. Isak som beskriver sig själv mer som målinriktad än tävlingsinriktad är hoppfull inför framtiden.
- Så småningom hoppas jag på U21 landslaget, ännu längre fram kanske A-landslaget. Det är dit jag ska, säger Isak Starlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".