Fredag 15 oktober 2010

Kris och konst

Nordens U -land ? Isländsk konst i kristid - är den utmanande rubriken för en utställning som öppnas på Färgfabriken Norr lördag 16 oktober

Tio isländska konstnärer visar upp olika alster - teckningar, målningar, videokonst, fotografier installationer och performance.

På en vägg hänger många teckningar och akvarellmålningar på pappersark. De är gjorda av Bjargey Olafsdottir och är ett slags berättelser som har texter på engelska och spanska. Hon tror att den isländska ekonomiska krisen också har en god sida:Man hjälper varandra mer idag.

Magnus Sigurdarson har skapat ett vitmålat rum med glasvägg mot publiken. Därinne ska han hälla ut 700 kilo salt som ska virvla runt i en arktisk storm med hjälp av två fläktar. Krisen på Island har gjort att man inte kan lita på banker och politiker , men som Bjargey säger han att människor kommit närmare varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista