Onsdag 20 oktober 2010

Hur ska djurplågeriet få ett stopp?

11 min

Ett aktuellt fall som nu lett till rättegång mot ett par på en mjölkgård i länet som misstänks för djurplågeri aktualiserar frågan om hur djuren ska få ett bättre skydd mot vanvård.
Hör vad biträdande länsveterinär Åsa Regnander-Dahl har att säga om hur kontrollerna sköts, och hör vad som görs från LRF, Lantbrukarnas Riksförbunds sida för att hjälpa bönder som får problem - genom gruppen "Djur och jamtar". Lyssna!

Det aktuella fallet som var uppe i rätten i går gäller en upptäckt i fjol vår när länsstyrelsens djurskyddinspektörer hittade flera döda och sjuka djur på en mjölkgård i centrala Jämtland. 

Bilder från ladugården visade en omfattande misär med plågade djur som plöjde fram i decimeterhög skit. Där fanns kor som låg halvdöda i sin egen avföring och kor som inte kunde stå för att de inte hade fått klövarna verkade och omskötta.

Läget var så kritiskt att veterinären som gjorde inspektionen tvingades avliva flera kor direkt på plats.

Men de här är inte det enda fallet av djurplågeri den senaste tiden. Under senaste året har de varit några uppmärksammade fall, till exempel den häst som bands vid ett träd mitt i vintern och senare dog när ägaren var bortrest.

Björn Nordquist

bjorn.norquist@sr.se
#link=204762#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista