1 av 6
Tre tavlor ur sviten "Efter dansen" av Rolf Karbelius. Foto:Stefan Hanberg/Sveriges Radio
2 av 6
"The Routine", olje målning av Kate Lyddon. Foto:Kate Lyddon.
3 av 6
"The ride", oljemålning av Kate Lyddon. Foto:Kate Lyddon
4 av 6
Tre systrar - målning med textilapplikationer av Anette Fahlberg.Foto:Anette Fahlberg
5 av 6
"Avund", grafik av Anette Fahlberg. Foto:Anette Fahlberg
6 av 6
Jean & Julie, oljemålning av Rolf Karbelius. Foto:Stefan Hanberg/Sveriges Radio
Fredag 22 oktober 2010

Tre vernissager - tre temperament

Konstrond
9:57 min

Nu ska vi gå på en liten konstrond - det gäller utställningar som öppnas  lördag 23 oktober i Östersund och vi träffar två konstnärer och en gallerist. Vi håller oss med andra ord inom ramarna.

På Ahlbergshallen i Östersund kan vi se grafik(stentryck) och måleri av Anette Fahlberg, Vikmanshyttan. Hennes tavlor föreställer ofta långhalsade kvinnor, jugendinspirerade med slingande mjuka linjer och textilapplikationer - men det finns också mytologiska motiv i hennes konst.

På galleri Remi i Östersund finns alster av den unga engelska konstnären Kate Lyddon som skapar lätt absurda teckningar och målningarna av kvinnor som hon kompletterar med tapet - och dukbitar ,dockhår och klistermärken. Susanne Slöör på sajten  "Omkonst", skriver bland annat att  Kate Lyddon "spelar upp scener med sönderfestade, lätt desperata kvinnofigurer som trotsigt  finner sig i att gå hem ensamma kväll efter kväll".

Frösökonstnären Rolf Karbelius ledmotiv är harmoni, har söker lugnet och eftertanken i sina varierade motiv. Grönt verkar vara älsklingsfärgen i hans oljemålningar som ställs ut på Galleri Bolin.
Har kan man bland annat se sviten  "Efter dansen" med fem målningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".