Barn bland de asylsökande flyktingarna på Frösön. Foto: Shaho Aulla/Sveriges Radio.
Måndag 25 oktober 2010

Ingen personal i jobb när flyktingar attackerades

Flyktingar på Frösön trakasserades av ungdomar i går kväll - hur säkert är det egentligen för de asylsökande där? Vilket skydd och stöd får de? Ska de verkligen behöva utstå elände när de kommer hit också? Vi hör efter hos Migrationsverket som är ansvarigt.

Enligt bestämmelserna har Migrationsverket personal vid flyktingförläggningen på Frösön på dagtid vardagar, men inte kvällar och nätter eller helger, säger informatören Fredrik Bengtsson. Därför fanns ingen personal på plats för att hjälpa till när flyktingarna attackerades i går kväll. Flyktingarna fick själva begära hjälp hos polisen.

De asylsökande som bara varit i Sverige i några dagar blev skrämda och är fortfarande oroliga.

Polisen har kommit en bit på väg i att lösa vem eller vilka som låg bakom trakasserierna i går kväll. Polisen vet vilka bilar som varit där och vilka ägarna är.

- Vi har hållit förhör med bilägarna under dagen men misstankarna riktas inte mot dem, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".