Reporter Marcus Frånberg gör hörseltest via telefon. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Måndag 25 oktober 2010

Nu kan du kolla din hörsel via telefon

Hörseltest via telefon
4:45 min

"Vad sa du Ester?" sa Martin Ljung i en känd monolog och just att inte klart höra vad folk säger är vardag för omkring en miljon svenskar. Bland annat väljer därför varannan bort ställen med dålig ljudmiljö, som restauranger.

Nu kan den som vill veta hur hörseln är göra ett enkelt hörseltest på under 10 minuter, utan att behöva lämna hemmet.

Det är Hörselskadades Riksförbund (HRF) som lanserar ett nytt hörseltest i telefon.

- Vi vill få fler att kolla sin hörsel i tid, innan problemen blir för stora. Vi är stolta över att vara först i Sverige med den här folkhälsosatsningen, säger Jan-Peter Strömgren, HRF:s förbundsordförande.

Det nya testet via telefon är ett så kallat tal-i-brus-test, utvecklat av svenska forskare inom teknisk audiologi vid Hörselbron. Liknande test finns redan i Nederländerna, Frankrike, Tyskland, England och Australien, där det är en del av folkhälsoarbetet.

- Hörselnedsättning kommer ofta smygande. Därför är det alldeles för många som väntar för länge innan de gör något åt saken, säger Jan-Peter Strömgren, som hoppas att testet ska bli ett första steg "ut ur garderoben".

- Ungefär 1,3 miljoner svenskar har hörselproblem, och närmare hälften av dem har inte tagit tag i sin situation, vilket ofta leder till olika hälsoproblem.

- Det är i dåliga ljudmiljöer en hörselnedsättning märks först. Så fort det är lite stimmigt runt omkring blir det särskilt svårt för oss som hör dåligt att uppfatta vad som sägs, förklarar Jan-Peter Strömgren. Därför är hörseltestet baserat på forskning om just detta; hur vi uppfattar tal i brus.

Att ringa HRF:s hörseltest kostar 28 kronor, varav 10 kronor går till hörsel-forskningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".