Onsdag 24 november 2010

Vasas döttrar och deras liv

Karin Tegenborg Falkdalen del 1
5:31 min

De hette Katarina, Cecilia, Anna, Sofia och Elisabeth. De fem systrarna var prinsessor och deras pappa hette Gustav Vasa. Nyligen kom boken "Vasadöttrarna" om de fem okända kvinnornas liv av Karin Tegenborg Falkdalen, idéhistoriker och chef på Föreningsarkivet i Östersund.

I boken  berättas om prinsessorna liv. Alla gifte sig med tyska furstar - det var pappa Gustav som såg till att valet av make skulle gynna nationen Sverige, han vill ha bundsförvanter i Europa och döttrarna var som ambassadörer. Deras roll var annars given - de skulle vara gudfruktiga, behagfulla och lyda sin pappa sina bröder och män - men de var ändå starka personligheter som kunde agera och tala för sin sak, berättar Karin Tegenborg Falkdalen.

Brudskatten var den hemgift som pappa Gustav Vasa bestämt, den fick inte flera av döttrarna ut helt och fullt - en fråga som de ständigt tog upp i brev till sina regerande bröder:Erik den fjortonde, Johan den tredje och Karl den nionde, efter Gustav Vasas död.

Karin har för övrigt läst många brev från den här tiden under arbetet med boken - bland annat från de okända prinsessornas bröder.

Hon berättar också  vad Vasas döttrar har gemensamt med dagens prinsessor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".