Margret Skog jobbar åt länsstyrelsen i Jämtland med ett projekt som heter konkurrenslyftet. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Torsdag 25 november 2010

Hundratals jobb förvinner - men hopp finns

Företagsnedläggningar o möjligheter
4:00 min

Flera hundra jobb inom länets näringsliv har försvunnit det senaste åren. Skattekronorna minskar samtidigt som länet tappar befolkning. Så sent som häromdagen begärde spånskivetillverkaren Byggelit sig själv i konkurs.
Samtidigt kommer cirka 20 000 anställda i länet att gå i pension inom 15 år och det kan ge möjligheter - i alla fall på sikt - att hitta nya jobb.
Margret Skog jobbar åt länsstyrelsen i Jämtland med ett projekt som heter konkurrenslyftet, som just nu sonderar arbetsmarknadens behov och ser över vilka utbildningar som behövs i framtiden.

Vid andra världskriget jobbade majoriteten i länet med skogsarbete och jordbruk, men den siffran dalade snabbt.
Det började med att små jordbruk lades ned, nåt som sedan ökade kraftigt och i dag finns endast ett fåtal större jordbruk kvar i länet. Samtidigt som den stora mängden skogsarbetare efterhand ersattes av maskiner.
Under femtiotalet började folk att lämna länet men det tog rejäl fart på 60-talet och med vissa variationer har utflyttningen bara fortsatt. De senaste åren har många hundra jobb inom näringslivet försvunnit och som det ser ut i dag och inom en överskådlig framtid är det främst den offentliga sektorn och turismen som behöver arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".