Onsdag 19 januari 2011

Skvallerfaktamix blir underhållande

Ladies av Johan Hakelius
4:30 min

I Johan Hakelius bok "Ladies" får läsaren ta del av flera engelska damers livsöden. Boken är som en historisk skvallerbok om England, och det underlättar nog om man gillar det engelska när man läser denna bok, för den gemensamma nämnaren för de nio huvudpersonerna är att de lever eller har levt i England.

När man läser boken får man lära känna allt från de brittiska tv-kockarna Jennifer Paterson och Clarissa Dickinson till hertiginnan Margaret av Argyll och poeten Dame Edith Sitwell. Och det spelar inte så stor roll hur mycket man kände till om personerna tidigare, för Johan Hakelius skriver så målande att man både känner sig väldigt beläst och väldigt underhållen.

Kanske lämpar sig boken bäst för att läsas i små portioner, så att man får tid att njuta och fundera över varje dam ett tag.

Får man mersmak, eller är mer intresserad av engelska män, finns också ”Döda vita män” som kom ut för något år sedan, som handlar just om döda, vita, brittiska män, som till exempel fascistledaren Sir Oswald Mosely och författaren Evelyn Waugh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".