Blod och bloggar är två ingredienser i Indriadsons nyaste. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
Fredag 28 januari 2011

Polis löser brott och familjeproblem

4:07 min

Den isländske författaren Arnaldur Indriadsons deckare med polisen Erlendur som huvudfigur har fått flera fina priser sedan den första boken "Glasbruket" kom 2007. I bok nummer sju, "Mörka strömmar", är Erlendur bara med som en slags skuggfigur och det är istället hans kollega Elínborg som är huvudperson.

Hon är en rådig polis och dessutom morsa, och just den kombinationen ger boken en extra dimension. Lösningen av brottet som begås är spännande, men det är även Elínborgs funderingar kring sin sons bloggande och sin dotters kontakt med vuxenvärlden:"Hon (Elínborg) tänkte på Theodóras (sin dotters) fråga. Vad gör du på jobbet egentligen, mamma? Bakom den frågan låg en som var större och tyngre, en fråga om den värld som lite i sänder öppnade sig för dottern och skrämde henne."

Men Indriadson kan också skriva så man blir riktigt äcklad: "Mannens kropp hade nästan helt tömts på blod som låg intorkat på lägenhetens golv. Det tydde på att han hade levt och hjärtat fortsatt att slå en stund efter överfallet."

Det här är är också en bok som är något mer än en deckare. Även om Island inte alltid visar sig från sin charmigaste sida, blir man lockad att åka dit. Dessutom vill nog alla som läst boken veta var den tidigare huvudpersonen Erlendur egentligen är, eftersom boken slutar med en riktig cliffhanger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista