Bild: Sametinget.
Torsdag 27 januari 2011

Brist på samiska är lagbrott

5:29 min

De kommuner i länet som i ett drygt år varit så kallade samiska förvaltningskommuner bryter mot lagen när de inte kan ge information och erbjuda förskola och äldreomsorg på samiska.

Berg, Härjedalen, Krokom, Strömsund, Åre och Östersund är samiska förvaltningskommuner, och ingen av kommunerna följer lagen på alla punkter.

Av kommunerna i länet är det bara Härjedalen som säger sig kunna erbjuda service på samiska, när en samisktalande vill ha det i kommunens växel. Det visar en rundringning som Sveriges Radios Sameradion har gjort. Varken Berg, Krokom, Strömsund, Åre eller Östersund lyckas erbjuda detta, och det bekymrar David Jonasson från Sametingets samiska språknämnd.

– Det här är ju en lag så det borde ju rimligtvis vara så att den följs. Hade någon inte följt lagen när vi bytte från vänstertrafik till högertrafik så hade det fått konsekvenser, men sådana här lagar som reglerar minoritetsfrågor och språkfrågor verkar inte vara lika viktiga att följa, säger David Jonasson från samiska språknämnden.

När kommunerna blev samiska förvaltningskommuner blev de också skyldiga att erbjuda samiska barn förskoleverksamhet på samiska. Nästan alla kommuner uppger att det är svårt att hitta personal. Strömsund har inte alls lyckats. Östersunds kommun arbetar för att starta en samisk avdelning på förskolan Mosippan på Körfältet i Östersund, och flera barn köar för att få plats, men fortfarande saknas personal. Kommunen kan erbjuda modersmålsstöd i nordsamiska, men fortfarande inte i sydsamiska som är det språk som samerna i Jämtland och Härjedalen oftast talar.

– Barnen behöver ju stöd i språkutvecklingen, och de är ju på förskola ganska lång tid, säger Anders Kråik, vars barn står i kö för att få gå i samisk förskola.

Något som försvårar inlärningen är också att så få talar samiska till vardags.

– Vi försöker ta med våra barn till omgivningar där det talas samiska till vardags, säger Anders Kråik.

Ingrid Olsson som är modersmålsansvarig i Östersunds kommun vill nog klassa sydsamiska som det svåraste språket att hitta lärare i.

– Det är så få som talar språket och det är ännu färre som både talar språket och som har pedagogisk utbildning. Dessutom har vi inte några heltidsjobb att erbjuda, så det är inget jobb man kan leva på, säger Ingrid Olsson.

Östersunds kommun söker hela tiden samisktalande personal.

– Vi tar hjälp av arbetsförmedlingen, vi sätter upp anslag på universitetet och vi pratar med föräldrar, säger Ingrid Olsson.

Björn Sandal som är ordförande barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun säger att kommunen gör allt de kan för att rekrytera lärare. De samiska barnen i kommunen får också nu extra modersmålsundervisning, för att lösa de akuta problemen, men annars är det skralt med den kompetensen, säger Björn Sandal.

–- Regeringen måste skapa utbildningsplatser så att det utbildas lärare och förskolärare som kan undervisa i samiska, säger Björn

Det håller föräldern Anders Kråik med om.

–- Utbildning av samisktalande förskolärare och vårdpersonal måste prioriteras, och det måste också vara möjligt för de här personerna att få jobb, säger Anders Kråik.

Även äldre som talar samiska ska kunna få äldreomsorg på sitt modersmål, samiska, men endast Krokom och Strömsund har lyckats anställa personal som talar samiska i äldreomsorgen. Det visar också Sameradions rundringning.

Både Östersunds och Krokoms kommuner har anlitat det sydsamiska kulturcentret Gaaltje för att ta fram handlingsplaner för vad kommunerna kan göra för att följa den nya lagen. Birger Ekerlid har tagit fram handlingsplanerna.

– Kommunerna saknar verkligen rutiner för detta, och de måste jobba både kortsiktigt och långsiktigt, men allra först måste samerna involveras i kommunernas, arbete, säger Birger Ekerlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista