1 av 2
Att ha hund kan motverka allergier visar studien. Foto :Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Anna Sandin, läkare och forskare som håller i Barnallergi-studien. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio.
Fredag 28 januari 2011

Lite skit är bra mot allergi och astma

6:32 min

Tycker du att du inte hinner hålla helt rent hemma och tycker att det är lite äckligt? Var lugn, det är en bra miljö för små barn att vara i för att undvika allergier. Forskningen visar nu att det kan vara sunt för små barn att omge sig av bakterier!

I dag fredag 28 januari avslutas en 14 år lång allergistudie i och med att de sista proverna tas på barnen som varit med i undersökningen sedan de föddes.

Samtliga de 1 228 barn som föddes år 1996 i Jämtlands län har varit med i studien.

Testerna - pricktester och enkäter - har gjorts vid 1 år, 4 år och 13 år och nu vid 14 års ålder tas blodprover på en del av gruppen.

I enkäten har man bl.a. frågat om allergisjukdomar, husdjur i hemmet och kostvanor.

Ett av de tydligaste resultaten man kommit fram till hittills är att barn som före ett års ålder hade hund hemma har visat sig vara mindre allergiska och astmatiska än andra barn vid en jämförelse när barnen var fyra år. Tarmfloran hos barn som haft hund hemma före ett års ålder var också mer mogen.

Forskare vid landstinget i Jämtland har alltså följt de här barnen i hela 14 år och Anna Sandin är den läkare och forskare som håller i studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista