1 av 4
Helena Ekholm och Jenny Jonsson, skidskyttar och systrar. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
2 av 4
Helena Ekholm, skidskytt. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
3 av 4
Jenny Jonsson, skidskytt. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
4 av 4
Helena Ekholm, skidskytt tränar. Foto: Anneli Johansson/Sveriges.
Måndag 31 januari 2011

Skidskyttesystrar - kompisar och konkurrenter

Skidskytte: Helena Ekholm och Jenny Jonsson del 2
3:56 min

I början av mars är det dags för VM i Skidskytte. Helena Ekholm tog tre VM-medaljer vid förra mästerskapet, men den här gången vill även lillasyster Jenny Jonsson blanda sig in i leken.

- Om det inte går bra för mig så får det väldigt gärna gå bra för henne, men det svider ändå när hon är före, säger storasyster Helena Ekholm.

Helena Ekholm är en etablerad toppåkare i skidskyttecirkusen. För två år sedan vann hon totala världscupen, tog tre VM-medaljer och fick massor med utmärkelser, som Jerringpriset och Bragdguldet.

Nu har även tre år yngre systern Jenny visat att hon vill vara i samma liga med fina framgångar de senaste världscuptävlingarna.

Helena och Jenny växte upp i Helgum utanför Sollefteå och får nu mäta sina krafter med varandra i Östersund där de bor och tränar.

Systrarna tränar just nu mängdträning inför två helger med världscuptävlingar i USA och sedan ska truppen till VM i Ryssland spikas.

Jenny vill ta en plats i VM-truppen och Helena vill få ordning på liggande skyttet så att hon kan ta över ledningen i totala världscupen från finskan Kaisa Mäkäräinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".