Franske ostmästaren Michel Lepage föreläser. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio.
Torsdag 27 januari 2011

Fransk inspiration ger goda ostar i Jämtland

Michel Lepage - del 2
4:41 min

Tillverkningen av ost i Jämtlands län har tagit jättesteg de senaste 18 åren, enligt ostmästaren Michel Lepage. Mångfalden av ostar har ökat, många små tillverkare har blivit större och fler ystningstekniker har anammats...

Osttillverkningen i länet har tagit ordentlig fart de senaste decennierna, och  delikatesser härifrån säljs nu över hela landet.

Östersund har dessutom förärats titeln som "Sveriges Matlandethuvudstad" 2011 och även utsetts till "Creative City of Gastronomy" av FN-organisationen UNESCO.

Tradition och kunskap är centrala delar i all mattillverkning och när det gäller osten har länets ostkreatörer fått hjälp av franske ostmästaren Monsieur Lepage.

Michel Lepage kom till länet för första gången för 18 år sen, efter att nere i Frankrike ha mött Bodil Cornell från Eldrimners mathantverkscentrum i Ås.

Målet med att engagera honom är att höja kvaliteten på produktionen av ostarna och själva osten för gårdsmejerier i länet, bland annat genom att reflektera över resultatet - den färdiga osten.

Getbonden Gert Andersson från Raftsjöhöjden, som själv tillverkar ost, översätter nästan simultant allt vad ostmästaren har att säga under föreläsningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".