Alexander Bergsten. Foto: Petter Frisell.
Onsdag 2 februari 2011

Alexander överlevde kraschen

Alexander Bergsten överlevde mirakulöst
5:59 min

Skidåkaren Alexander Bergsten var nära att dö i våldsam krash för ett år sen. Han var med i en hopptävling i Härnösand när landningen blev fel och han slog i huvudet kraftigt.

Han fick tre blödningar i hjärnan, hamnade i koma och vårdades på Umeå universitetssjukhus men överlevde mirakulöst.

I dag står han på skidor igen och lär barn att åka säkert.

– Det enda jag kommer ihåg är när jag står uppe i starttornet och stod och valde mellan att göra två olika trick. Jag skulle göra en dubbel framåtvolt och fick lite för mycket fart, jag klarade volterna och hade roterat klart men flög lite för långt och så hade jag extra airtime och överroterade lite grand och landade med framåtvikt så skidorna slog ut direkt och jag slog ner huvudet i backen, berättar Alexander Bergsten.

I dag står han på skidor igen men han har sviter från olyckan, han har svårare att minnas, talet påverkas när han blir trött och han känner inte av kyla som tidigare.

Efter olyckan tänker Alexander Bergsten mycket mer på säkerhet och i dag undervisar han yngre skidåkare i hoppteknik och säkerhet.

– Jag gör det dels för att minska skador för andra och föräldrar får också en annan syn på sporten om barnen håller sig från skador, det behövs bra grunder om man ska komma någon vart inom det här, säger han.

Läs mer och se fler bilder här:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".