1 av 2
Framtidstro på Vattenbrukscentrum i Kälarne. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio.
2 av 2
Fiskar vi Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio.
Måndag 7 februari 2011

Framtidstro på Vattenbrukscentrum i Kälarne

Vattenbrukscentrum Norr Kälarne
4:47 min

Sedan många år har det i Kälarne bedrivits forskning kring fiskodling.

Verksamheten har varit nedläggningshotad många gånger, men nu ägs anläggningen till 40% av branschen själv och inom några år räknar man med att stå på egna ben, oberoende av stöd från kommun och landsting.

Och nu investerar och satsar Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne - frisk fisk av god kvalitet är en vara som efterfrågas alltmer - i hela Europa.

Anläggningen drivs med pengar från Bräcke kommun, Region Jämtland, Lantbruksuniversitetet i Umeå och så branschen själv. Torleif Andersson är platschef och han märker att vattenbruk ses som en viktig framtidsnäring på många nivåer i samhället:

--Ja, de här frågorna verkar få ett uppsving, entreprenörerna tror på denna verksamhet och man har goda förutsättningar i Norrlands glesbygd, så det finns för vår del i länet många fördelar.

-Vi har kallt, rent vatten och näringsfattiga sjöar som inte tar skada av att det tillförs näring och just detta gör det ypperligt att odla röding som är en växande produkt i Mat-Sverige, säger Torleif Andersson.

Vid Vattenbrukscentrum Norr arbetar man bland annat med ett avelsprogram för röding. I Kälarne håller man i den praktiska biten medan SLU håller i forskningen - målet är att få fram en ännu bättre röding, lämpad för odling i kasse.

.Kan det bli aktuellt med odling på fler håll i länet?

--Ja, det finns flera möjliga ställen, säger Torleif Andersson.

--Vi har reglerade sjöar, man tappar ut näringen ur sjöarna. Det innebär att det inte gör någon skada att göra en fiskodling som tillför näring.

Redan nu märks framtidshoppet i Kälarne - i sommar investeras 4 miljoner kronor för att bygga en kilometerlång ledning i Ansjön för att få tillgång till kallt vatten sommartid till anläggningen.

Dessutom planeras för ett nytt avelsprogram på regnbåge tillsammans med SLU.

--Vi kommer att ha hand om avelsbiten, vi startar upp det under 2011 och det känns jättebra!

Det har varit låg nivå på regnbåde, har funnits odling men den kan öka, näringsidkarna tror på framtiden, berättar Torleif Andersson.

.Hur går debatten om vattenbruk på europeisk nivå?

--Vissa arter i havet håller man på att fiska ut, inom EU diskuteras att man måste göra något åt detta. Vi ser att det finns stor efterfrågan på vattenbruksprodukter - kan man inte fiska dom så går det att odla dom, det handlar om att skapa ett hållbart vattenbruk.

En oväntad effekt av Torleif Anderssons engagemang i sitt arbete är den starka kärleken till fiskarna på jobbet. Det har faktiskt lett till att han ändrat sina matvanor:

--Ja, man månar så mycket om fiskarna, att sen plocka upp dom och slå dom i huvudet, nej det känns lite konstigt, skrattar Torleif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".