Tisdag 8 februari 2011

Ska vargen förbjudas eller stammen tredubblas?

Olof Liberg, viltforskare om vargfrågan
6:27 min

Samtidigt som Härjedalen står inför beslut om att göra kommunen vargfri föreslår en expertpanel att den nordeuropeiska vargstammen behöver tredubblas för att bli livskraftig.

- Man kan inte gå ut och hävda att "vi kan erbjuda orörd vildmark" om man samtidigt vill förbjuda vissa viktiga naturliga element, som exempelvis varg, i samma landskap, säger Olof Liberg som är viltforskare vid SLU, Grimsö Forskningsstation.

Inavelsgraden bland svenska vargar är alarmerande och stammen är inte långsiktigt livskraftig, anser experter som vill se samarbete med Norge, Finland och Ryssland.

Rovdjursutredningens internationella expertpanel har gjort en vetenskaplig bedömning av situationen för de svenska vargarna. De vill att de svenska vargarna tillsammans med vargar i Norge, Finland och ryska Karelen räknas som en nordeuropeisk population. I området finns knappast mer än 1 000 vargar. Stammen borde bestå av minst 3 000, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Den viktigaste åtgärden på kort sikt är att öka utbytet mellan de skandinaviska och finsk-ryska vargarna, skriver forskarna, som pekar på att den naturliga invandringen försvåras av att vargen i praktiken är bannlyst från renskötselområdena i norra Finland och Skandinavien.

Kommunfullmäktige i Härjedalen ska i morgon ta ställning till  medborgarförslaget "Inga vargar inom Härjedalens kommungränser".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".