I "Drottningen vänder blad" blir den fiktiva drottningen av Storbritannien biten av läsning efter ett slumpartat besök i en bokbuss. Foto: Markus Schreiber/AP.
Måndag 7 februari 2011

Drottningen blir bokslukare

Boksläpp - "Drottningen vänder blad"
2:12 min

Alan Benetts charmiga, och tänkvärda, bok "Drottningen vänder blad" - eller på engelska "The Uncommon Reader" besöker bokens drottning av en slump en bokbuss och blir sedan biten av läsning, och det påverkar hennes sätt att vara drottning.

"Drottningen vänder blad" är en bok om läsning, men det är ingen teoretisk lovsång till läsningens lov, utan det är en humoristisk skildring av vad som händer när den fiktiva drottningen av Storbritannien av en slump besöker en bokbuss och av ren artighet lånar en bok, och efterhand blir en riktig bokslukare.

Läsningen påverkar hennes liv och hennes omgivning. Dessutom får läsaren lära sig en hel del om de författare som drottningen väljer att läsa.

Om man är en sådan läsare som tänker att man borde läsa någon bok på engelska då och då, för att hålla språket vid liv, då är detta en utmärkt sådan bok - men den svenska översättningen är bra den också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".