1 av 2
Snöskoteråkning. Foto: Lise Serud/Scanpix.
2 av 2
Omarkerade isrännor kan bli dödsfällor för exempelvis skoteråkare. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Torsdag 10 februari 2011

Skoterförares omdöme behöver bli bättre

SNOFED:s ordförande Peter Granåsen om snöskoterolycka
7:17 min

Efter den allvarliga snöskoterolyckan på Storsjön, då två män hamnade i vattnet efter att ha kört ner i en färjeränna med skoter, tar säkerhetsdebatten ny fart.

Isrännor bör markeras bättre, men ett stort ansvar ligger hos skoterföraren själv, menar SNOFED - Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation.

- Till syvende och sist handlar det om omdöme hos den enskilde föraren, säger Peter Granåsen som är ordförande i SNOFED.

SNOFED jobbar mycket med information om säkerhet i samband med snöskoteråkning. Säkerhetsfrågor har en viktig plats i förarutbildningarna samt diskuteras i det Nationella snöskoterrådet där organisationen finns med.

Större krav på utbildning och bättre information från myndigheter är vägar som skulle kunna vara möjliga att gå för att minska risken för olyckor, menar Peter Granåsen som också tycker att skyltningen kunde vara betydligt bättre. Men även med dålig skyltning skulle antalet olyckor kunna minskas om förarna själva tog större ansvar.

- Det är alltid farten som avgör vad som händer och kör man tillräckligt sakta så hinner man stanna i god tid, säger Peter Granåsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".