TISDAG 15 FEBRUARI 2011

Björnbajs ska locka språkstudenter

4:44 min

Strömsund kommer i sommar att ordna en slags språkkurser för nederländare som planerar att flytta till Sverige. Som vi berättat tidigare vill över 100 000 personer varje år emigrera från Nederländerna, och de här inflyttarna är det många som vill locka sin till kommun. För att bli attraktivare satsar Strömsund därför på språkkurs.

– Det vore intressant att se om det är svårt att lära sig språket, säger Jelle de Bos, som besökte den stora emigrantmässan i Utrecht i Nederländerna i helgen.

På mässan marknadsförde Strömsund sina två kurser till sommaren där det blir både språkundervisning, sightseeing och björnspaning, säger projektledaren Britt-Inger Roos.
– Jag kan ju inte lova att de får se någon björn, men det är en möjlighet att dels lära sig svenska och dels få känna på hur det är att bo i Sverige, säger Britt-Inger Roos.

Strömsund riktar sig i första hand till de som har planer på att flytta till norra Sverige.
– Vi trycker ju på att språket och språkkunskaper är väldigt viktigt för att man ska kunna komma in i landet på ett bra sätt, säger Britt-Inger Roos.

Intesset för att lära sig svenska är stort bland de som vill flytta till Sverige. Robert Butt och hans fru Francisca Brondesema har redan börjat plugga svenska i Nederländerna.
– Vi började studera svenska här i Nederländerna för en vecka sedan, säger Robert Butt.