Fredag 18 februari 2011

Östersunds vatten har förklarats friskt

9:28 min

Östersunds vatten har i dag förklarats friskt - men är det helt säkert att vi ska våga dricka det utan att riskera att bli sjuka igen?

- Det är 99, 999.... procent säkert, säger kommunens miljöchef Jari Hiltula som menar att inget kan bli 100 procent säkert.

Det är nu 84 dagar - två månader och tre veckor - sedan Östersunds kommun gick ut med larm om att det kommunala dricksvattnet inte skulle drickas utan att först kokas eftersom man misstänkte att det inte var rent utan kunde orsaka magsjuka.

Strax därefter konstaterades också att tarmparasiten cryptosporidium kommit i vattnet och trots larmet hann väldigt många ändå bli magsjuka -  fler än 12 000 personer svarade också på kommunens enkät att de blivit det.

Ett intensivt och konstnadskrävande arbete har pågått nu under lång tid, för att i dag resultera i beskedet att vattnet nu återigen ska kunna drickas direkt från kranarna.

Lotta Löfgren

lotta.lofgren@sr.se
#link=204758#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista