Bild på Försäkringskassans skylt. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Måndag 7 mars 2011

Försäkringskassan självkritisk efter återkrav

Stig Orustfjord, överdirektör Försäkringskassan om återkrav
2:56 min

Sedan tre funktionshindrade i Östersund fått återkrav på över en halv miljon kronor, som gäller utbetalningar som är tio år gamla eller ännu äldre, är Försäkringskassan beredd att ändra sitt sätt att jobba.

- Vi borde se över rutinerna så att den enskilde inte hamnar i den här situationen, säger Stig Orustfjord som är överdirektör vid Försäkringskassan

Det är tre personer i Östersunds kommun med svåra handikapp som har fått rejäla räkningar som handlar om utbetalningar sedan tio år tillbaka och mer som Försäkringskassan menar är felaktiga.  Sammanlagt handlar det om över en halv miljon kronor, summor som dessa personer inte har en chans att kunna betala tillbaka. Räkningarna ska vara betalda senast den 24 mars - om inte utgår en ränta på nära 10 %.

- Som ledning så kan vi inte ha det på det här sättet utan vi behöver se över våra instruktioner och rutiner vid Försäkringskassan. Det är inte bra att vi väntar i tio år och gör en kontroll utan vi behöver göra en avstämning varje år så att det inte blir såhär gigantiska summor, säger Stig Orustfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".