tisdag 15 mars 2011

Mat smakade bättre förr!

4:59 min

Ännu en trendspaning i Lyssna! Den här gången handlar det om mat - på gammalt sätt. En som kan mycket om det är Felicia Ovin som arbetar på Kretsloppshuset i Mörsil. Vår reporter Ann-Louise Rönestål-Ek träffade Felicia och de kom fram till att... det var bättre förr!

Recept på hemgjord surkål:

ur Svensk husmanskost av Tore Wretman.

"Strimla vitkål och / eller savoykål mycket fint. Blanda den med 1 msk salt per kg kål och packa ner den i ett kärl. Träkutting eller kruka. ( Mitt förslag är att du i stället väljer en rostfri hink ). När kålen har saftat sig påläggs en tallrik och en tyngd. Så får den stå under press i rumsvärme (bör nog vara svalare än "modern" rumsvärme) ett par veckor under vilken tid jäsningsprocessen sker. Den kan (måste - vill jag nog säga) påskyndas genom att man blandar i ett par matskedar surmjölk. Surkålen förvaras när den är färdigjäst i sval temperatur och under lock. Spadet skall alltid stå över kålen. Innan den anrättas spolas den i kallt vatten."

Länk till Sveriges Radio-programmet som Felicia talar om i inslaget:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4043

Ann-Louise Rönestål Ek

ann-louise.ronestal-ek@sr.se
#link=192231#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista