onsdag 16 mars 2011

Världsberömda bilder ställs ut i Östersund

6:24 min

Hans foton från sextiotalets London har blivit världsberömda och har visats på tjugofem utställningar i England och fem i USA. Nu ska Philip Townsends bilder för första gången visas i Sverige - och det blir i Östersund i sommar.

Det var galleristen Lars Bohlin som träffade Philip Townsend i Manchester förra året  och Townsend nappade på Bolins förslag att hans bilder ska ställas ut i Östersund.


Fotade kändisar på franska rivieran

Han började fotografera i London när han var i tjugoårsåldern. Efter några år for han till södra Frankrike och förevigade kändisar som Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Aristoteles Onassis och Winston Churchill. Churchill ville inte bli fotograferad tillsammans med Onassis, så Philip fick muta en livvakt för att komma nära objekten.

Sen återvände han till London och  han började dokumentera musik - och modelivets människor i Londons miljöer. Det var nu Carnaby street blev känt för sina klädbutiker.


Rolling Stones skulle se stygga ut

Philip Townsend blevbekant med Andrew Loog Oldham, som ville bli manager för världens bästa rockband. Han letade efter förmågor Och en dag ringde Oldham till Philip Townsend och sa att han hittat Rolling Stones och skulle skriva kontrakt med dem.

Andrew Loog Oldham ville att Rolling stones skulle se stygga och olydiga ut, som en motvikt till prydliga Beatles, när Philip tog sina bilder 1963. Men på några bilder står de alla i likadana snygga, pepitarutiga kavajer. Bakgrunden var att en konfektionsfirma ville skänka kavajerna på villkor att Mick Jagger & Co hade dem på sig i ett teveprogram. OK, sa Oldham om jag får några kostymer.

Rolling Stones och deras manager var fattiga, men det skulle inte dröja mer än knappt två år innan de blev miljonärer...


Beatles & Maharishi

Tre år senare, 1966, Fick Philip Townsend fotografe Beatlesmedlemmarna tillsamman med Maharishi Mahesh Yogi och flickvänner. Maharishi var deras indiske lärare i transcendental meditation. Men Beatles medlemmarna hade olika inställning till det här med meditation.

George Harrisson var mest seriös och fick med sig de andra, men Ringo verkade inte ha någon riktig koll på vad det hela handlade om, enligt Philip Townsend, som f ö tyckte bäst om de två nu avlidna i The Beatles, George och John.

Han säger också att det är otroligt att ett band har tre så stora talanger som John Lennon, Paul McCartney och George Harrison. Ringo Starr slog ju bara på trummorna, säger han..


Strålande tider

Om man ska sammanfatta atmosfären i sextiotalets Swinging London kan man göra det med orden att allt var möjligt,  framtiden var ljus. 

- Vi visste inte vad vi gjorde - men om det fungerade, gjorde vi det igen. Om det inte fungerade, så gjorde vi det inte, säger Townsend.

Det kom en ny generation som var väldigt olik den förra. London blev ett centrum . Det var en kort period, men det var fantastiskt, avslutar han.

Stefan Hanberg

stefan.hanberg@sr.se
#link=118706#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista