1 av 2
Ripa sitter på marken. Foto: Paul M. Walsh/Scanpix
2 av 2
Fjällnäs Högfjällshotell. Foto: Privat
Torsdag 25 augusti 2011

Start för årets ripjakt

Kock: ”Så tillagas ripa”
4:32 min

Idag smäller det på många håll i våra fjäll, ripjakten drar igång.
Ripan - på latin Lagopus - är en eftertraktad fågel och lockar många jägare, Inte bara svenska utan också utländska jägare, främst från Norge.

Om man nu lyckas fälla en ripa, eller köpa en, hur förvandlar man den till en smaklig måltid? 
Vi har frågat Jakob Brännberg, kock på Fjällnäs Högfjällshotell i västra Härjedalen.

I större delen av fjällen är jakten fri, dvs man löser ett statligt småviltjaktkort.

Men i tre av samebyarna - Handölsdalen, Mittådalen och Tossåsen är jakten kvoterad. Där bestämmer samebyn i vilket område en jägare som ansökt om jakt får jaga. Max 5 jägare per område och högst 8 ripor får skjutas per jaktdag av varje jägare.Detta för att inte renskötseln ska störas.

Enligt länstyrelsens naturvårdsenhet är tillgången på ripa stigandei år.
En förklaring är att att det är lämmelår och sorkår för då väljer rävar smågnagarna istället för ripa som mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".