tisdag 25 oktober 2011

Blufföretagen ett enormt problem

Flera företagare i länet har blivit uppringda av företaget European Business Group, EBG. EBG säger till företagarna att de har tackat ja till en tjänst på internet med gratis prövotid och att de nu måste betala 24 000 kronor eftersom prövotiden gått ut. Men de företag som EBG ringer upp har aldrig beställt någon tjänst.

En av de företagare som blivit uppringda är Sofia Olsén i Östersund.

– Jag gick ut på nätet med hjärtklappning efteråt och letade efter den här firman. Då såg jag att det var bluff och blev lugnare. Sen kom det ett annat samtal där en person ställde frågor med förställd röst. Det kändes som de försökte få mig att säga ordet "ja".

Per Thelin är polis i Östersund och han säger att det har börjat komma in anmälningar om blufföretag som jobbar på det här sättet-

– Det är en tre-fyra stycken som kommit in senaste veckan. Det är två företag som är aktuella. De håller till i Skåne så vi skickar alla anmälningar dit så får skånepolisen samla upp dem.

Svensk Handel är en medlemsstyrd branschorganisation för företag med 13 000 medlemmar. Organisationens säkerhetschef Per Geijer säger till P4 Jämtland att blufföretagen är ett enormt stort problem.

– De omsätter 1,2 miljarder varje år, enligt våra beräkningar. 

Här kan du höra hela intervjuerna med Sofia Olsén, Per Thelin och Per Geijer. 

Företrädare för European Business Group har inte velat bli intervjuade på telefon utan hänvisade till sin e-post. När P4 Jämtland skickade ett mail fick vi ett automatiserat svar.

Fredrica Modin

Agneta Nilsson

Lotta Löfgren

Jimmy Halvarsson